"Eurlings zal zich corrigeren" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Eurlings zal zich corrigeren”

Minister Eurlings zal komende week waarschijnlijk terugkomen op zijn woorden dat de leden van de ANWB de beslissende stem hebben over de kilometerheffing. Dat zei hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen Douwe Jan Elzinga zaterdag.

Eurlings_portretHet is logisch en ook niet bijzonder dat bestuurders of politici de mening van de bevolking over plannen zoeken en meewegen. Meestal gebeurt dat via referenda op lokaal niveau. Opmerkelijk is wel dat het nu gaat om een peiling van een belangenclub en een minister die al bij voorbaat aangeeft dat het beleid niet doorgaat bij te weinig steun van belanghebbenden.  

Dat zei hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen Douwe Jan Elzinga zaterdag in een reactie op de commotie die in politiek Den Haag is ontstaan over opmerkingen van minister Camiel Eurlings (Verkeer). Die zei vrijdag dat de peiling van de ANWB over de kilometerheffing voor hem belangrijk is en dat de heffing er wat hem betreft niet komt als de gemiddelde automobilist ertegen is.

Elzinga denkt dat de minister dit gaat ‘corrigeren’ door komende week nog eens de bevoegdheden van de wetgever te bevestigen. “De Tweede Kamer heeft het laatste woord”, aldus de hoogleraar. Volgens hem is gebruikelijker dat bestuurders zeggen dat ze het draagvlak onder burgers ‘meenemen’ in de besluitvorming. Hij weet niet of het een ‘slip of the tongue’ is van Eurlings maar hij vindt het terecht dat het parlement in het verweer komt tegen de uitlatingen van de minister.

De staatsrechtexpert verzet zich echter tegen de beweringen dat het nooit voorkomt dat een politicus draagvlak zoekt of creëert voor maatregelen. Dat gebeurt volgens hem vrij veel in Nederland, meestal via referenda op lokaal niveau. Politici kunnen dat initiëren maar ook belangenclubs indien zij voldoende handtekeningen van burgers hebben verzameld. En hoewel Nederland geen beslissend referendum kent, is het volgens Elzinga bijna standaard dat de uitslag van een volksraadpleging als leidraad geldt. Eigenlijk geef je dan de bevoegdheden uit handen, stelt hij.

Elzinga begrijpt dat de minister zegt dat hij rekening wil houden met de mening van de ANWB en de leden. “Dat is normaal.” Hij wijst erop dat plannen voor kilometerheffing al vaker zijn gesneuveld en dat Eurlings wil voorkomen dat opnieuw een beeld ontstaat zoals van zijn voorganger Tineke Netelenbos, die destijds als Tineke Tolpoort werd weggezet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer