Ga naar hoofdinhoud

EVO: ‘Bewijsplicht cabotage absurd’

Branche organisatie EVO hamert al lang op de te grote administratieve lasten voor het wegvervoer. Nieuwkomer op de lijst is de bewijsplicht bij cabotage.

cabotageVoor het vervoer binnen een lidstaat door een buitenlandse transporteur zijn onlangs nieuwe regels ingevoerd. Daarbij moet de chauffeur zelf kunnen bewijzen dat hij zich aan de nieuwe regels houdt. De veelheid aan gegevens die een chauffeur moet kunnen overleggen is volgens de EVO ‘absurd groot”: De chauffeurscabine lijkt haast meer op een administratiekantoor dan op een vrachtautocockpit.
Ook dit jaar heeft EVO weer een top-10 administratieve lasten en overbodige regels opgesteld. De overheid zit volgens EVO zeker niet stil waar het gaat om het vereenvoudigen en verminderen van regels voor het bedrijfsleven maar toch vindt EVO dat het nog wel een tandje sneller kan. Zeker in tijden van economische crisis is het volgens EVO van groot belang ondernemers meer lucht te geven in de vorm van minder regeldruk.
Nog een paar ergernissen uit de EVO Top Tien

Gegaste containers
Dit jaar staat met stip op één het probleem van de gegaste containers. Terecht dat de douane geen enkel risico neemt en containers eerst meet op gas voordat deze worden geopend. Maar het duurt vaak dagen voordat een container daadwerkelijk wordt gecontroleerd. Die wachttijd kost niet alleen geld, maar kan ook tot grote vertraging leiden in het logistieke proces. Daarom wil EVO dat sommige containers niet hoeven te wachten in de haven, maar dat deze ook op de locatie van het bedrijf kunnen worden gemeten.

Gebrekkige interne markt
Op nummer twee staat net zoals vorig jaar het ontbreken van één interne markt. Ieder land kent haar eigen rijverboden, tolsystemen, uitrustingseisen aan voertuigen, lengte- en gewichtsbeperkingen, etcetera. Zo werd onlangs een chauffeur in het buitenland beboet omdat hij de snelheidsstickers volgens de regels van dat land op een andere plek had moeten plakken.

Registratie chemische stoffen
Nieuwkomer in de lijst is de REACH-regelgeving op plaats drie. Bedrijven zijn verplicht van alle chemische stoffen die ze gebruiken de eigenschappen en risico’s in kaart brengen. Ook moeten fabrikanten de chemische stoffen testen en laten registeren. Een duur, administratief circus dat met name op kleinere bedrijven een zware wissel trekt.

Conflicterende regels internationale handel en digitale tachograaf
Op vier staat het probleem van de langs elkaar heen werkende ambtenaren in Brussel als het gaat om internationale handel. Waar het ene departement het aantal goederencontroles vermindert, doet het andere departement er juist een schepje bovenop. Op nummer vijf staat de problemen met de digitale tachograaf. De Nederlandse overheid doet er alles aan om deze problemen op te lossen, maar het kan nog wel even duren voordat er iets aan gebeurt omdat het Europese wetgeving betreft.

Naheffing belasting LPG bij heftrucks
Nieuw in de lijst is het probleem van LPG tanken voor heftrucks. Wanneer LPG wordt getankt voor intern transportmaterieel zoals heftrucks, moet hier geen accijns, maar energiebelasting over worden betaald. Aangezien de getankte LPG bij het benzinestation inclusief accijns is, moet de ondernemer de accijns terugvorderen en aangifte doen voor de energiebelasting. Een administratief circus dat eenvoudig is op te lossen door op LPG alleen maar accijns te heffen, ongeacht het type voertuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer