Groen licht werkgelegenheidsplan transportsector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Groen licht werkgelegenheidsplan transportsector

Het sectorplan voor de Transport- en Logistiek is voor in totaal 30 miljoen goedgekeurd. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend gemaakt. Het geld gaat voornamelijk naar (om)scholing van medewerkers, begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk, extra leerwerkplekken voor jongeren en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Wajongers en langdurig werklozen.

Lodewijk AsscherAsscher investeert 15 miljoen in het plan en de sector zelf legt de andere helft bij. Eerder zijn de bouw, de uitzendbranche, de kinderopvang, de schilders en de procesindustrie aan de slag gegaan. De transportsector heeft het nu nog moeilijk door de crisis, maar heeft straks een tekort aan mensen doordat ze met pensioen gaan. Ook als de economie verder aantrekt zijn er snel duizenden nieuwe chauffeurs nodig. Daarom is afgesproken dat 1.250 extra jongeren worden opgeleid tot chauffeur. Daarnaast worden de kennis en vaardigheden van werkloze chauffeurs op peil gehouden, zodat zij ook meteen aan de slag kunnen als de economie weer aantrekt.

Vakbekwaamheid

In het Transportplan is nu afgesproken dat er extra instroom komt van 1.250 leerlingen door middel extra leerwerkplekken en opleiding. Er komen 1.000 banen voor zij-instroom van werknemers uit andere sectoren en werkzoekenden en 200 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder zijn er 1.300 plaatsingen van met name oudere chauffeurs en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De inzetbaarheid van 2.000 werkloze ex-werknemers wordt verbeterd door onderhoud vakbekwaamheid en er worden 1.283 praktijkopleiders bijgeschoold. Tevens start er scholing van 1.400 werknemers zonder startkwalificatie en worden er opleidingsadviezen gegeven aan 2.000 bedrijven. Tot slot krijgen 13.000 werknemers een check op gezondheid en mobiliteit.

Minister Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor alle sectorplannen, de sectoren zelf leggen hetzelfde bedrag bij. In totaal zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld en krijgen binnenkort duidelijkheid. Vanaf april 2014 kunnen weer nieuwe plannen worden ingediend.

 

2 reacties op “Groen licht werkgelegenheidsplan transportsector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer