Heisa rond kilometerheffing voorbij • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Heisa rond kilometerheffing voorbij

De politieke storm over de vertraging in de kilometerheffing is gaan liggen. De Tweede Kamer pakte woensdag de draad op van een roerig debat met verkeersminister Camiel Eurlings dat twee weken geleden werd afgebroken. Toen probeerde de oppositie het project onderuit te halen. De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie vielen scherp uit naar Eurlings. De toon is intussen een stuk gematigder.

Maut_kilometerheffingHet debat kwam eigenlijk neer op het indienen van een handvol moties en de reactie daarop van de minister. De moties van SP en PVV, die pleit voor afstel in plaats van uitstel van de heffing, ontraadde hij. Eurlings hoefde zich echter geen zorgen te maken dat een meerderheid in de Kamer voor zo’n stap is als het afschaffen van de plannen.
Hij signaleerde een aparte combinatie tussen SP en VVD. “U bent overtuigend bezig, richting VVD”, zei hij fijntjes tot SP-Kamerlid Emile Roemer.
De drie coalitiepartijen trokken gezamenlijk op met drie moties, ten teken dat de heisa voorbij is. Eurlings omarmde twee daarvan, op de derde beloofde hij nog donderdag een antwoord.
Zo zegde hij toe zo snel als dat nodig is maatregelen te nemen als blijkt dat het uitstel gevolgen heeft voor het kabinetsbeleid inzake luchtkwaliteit. De PvdA verweet Eurlings in het vorige debat dat hij een gat slaat in die milieudoelen.
CDA-Kamerlid Ger Koopmans, gesteund door PvdA en ChristenUnie, wil op zijn beurt via een motie zekerheid dat de belastingdruk voor de automobilist toch niet toeneemt. Voor het CDA is ‘lastenneutraliteit’ een van de drie harde voorwaarden om in te stemmen met de komst van de kilometerprijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer