Ga naar hoofdinhoud

Kabinet Rutte III gevallen

Den Haag, 26 oktober 2017. Het kabinet-Rutte III en koning Willem-Alexander staan op het bordes bij Paleis Noordeinde in Den Haag.

Het kabinet Rutte III is niet meer. Het besluit om af te treden is vrijdagmorgen genomen in de ministerraad.

De toeslagenaffaire is het kabinet Rutte III fataal geworden. Met de verkiezingen in aantocht lijkt het een symbolische stap. Het kabinet blijft naar verwachting demissionair aan om het land zo goed mogelijk door de Coronacrisis te leiden. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes treedt per direct af, hij blijft niet demissionair aan.

Bekijk hier de livestream van de NOS

Wat de val van het kabinet voor gevolgen heeft voor diverse kwesties is nog niet duidelijk. We stelden aan nu demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen begin 2020 de vraag hoe het stond met de vrachtwagenheffing: ““Als de wet eenmaal wet is, is er geen weg terug. Dan kan een volgend kabinet het eventueel terugdraaien, en als morgen het kabinet valt moet je ook maar zien hoe het verder gaat, maar daar gaan we niet vanuit. Het is wel zo dat we met het proces nooit eerder zo ver zijn gekomen dan nu het geval is.” Oorspronkelijk stond de vrachtwagenheffing voor 2023 op de agenda, later werd dat al verschoven naar 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer