De Tweede Kamer start zo snel mogelijk een parlementair onderzoek naar de kredietcrisis. Het streven is het volgend jaar zomer af te ronden. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben dat woensdag besloten.
Het onderzoek zal bestaan uit twee delen, die elk ongeveer een halfjaar duren. Het eerste zal zich richten op het ontstaan van de crisis en beslaat de periode tot september vorig jaar. Deel twee gaat over de periode erna en heeft vooral betrekking op het overheidsingrijpen, zoals de redding van Fortis Bank Nederland en ABN Amro. “We beginnen heel breed en eindigen smal in Nederland”, zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een toelichting.
Na de eerste fase komt er een tussenrapportage. Op dat moment wordt bekeken of het tweede deel van het onderzoek meteen volgt. Drie obstakels kunnen een snelle voortzetting verhinderen. Dat zijn belangrijke rechtszaken, het risico dat koersgevoelige informatie op tafel komt en mogelijk concurrerende onderzoeken, bijvoorbeeld van eurocommissaris Neelie Kroes naar de steunoperatie voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.
Fractievoorzitter Arie Slob (ChristenUnie) zoekt al de komende dagen uit welke Kamerleden de onderzoekscommissie zouden kunnen leiden. Volgende week besluiten de fractievoorzitters gezamenlijk wie voorzitter van de commissie wordt. Volgens Hamer dient dat iemand met veel gezag in het parlement te zijn.
Oppositiepartij SP wil graag een voorzitter leveren. Fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat haar partij aan de beurt is en schuift financieel woordvoerder Ewout Irrgang naar voren, omdat ,”hij heel erg deskundig is op dit terrein”. Maar Irrgang stuit bij andere partijen op weerstand. Hij zou te jong zijn en nog te weinig gezag als Kamerlid hebben opgebouwd. De VVD wil bovendien geen financieel woordvoerder omdat die dan deels zijn eigen handelen tijdens de crisis zou moeten beoordelen.
Binnen de VVD wordt vicefractievoorzitter Edith Schippers naar voren geschoven als kandidaat. GroenLinks claimt het voorzitterschap niet, maar Kamerlid Kees Vendrik wordt genoemd. De regeringspartijen lijken zich erbij neer te leggen dat iemand uit de oppositie het onderzoek leidt.
De invulling van het parlementair onderzoek werd woensdag besproken door vrijwel alle fractievoorzitters. Alleen de PVV, SGP en Rita Verdonk lieten verstek gaan. Hamer gaat er echter vanuit dat alle Kamerfracties willen meedoen aan het onderzoek. De onderzoeksopdracht wordt opgesteld door de vaste Kamercommissie voor Financiën.