KNV: "Snel duidelijkheid zelfstandige rijders" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

KNV: “Snel duidelijkheid zelfstandige rijders”

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) roept de leden van het Europees Parlement (EP) met klem op om vóór het voorstel van de Europese Commissie (EC) te stemmen inzake herziening van de arbeidstijdenrichtlijn voor zelfstandige rijders. Er heerst op dit moment grote verwarring en instemmen met het voorstel is de enige mogelijkheid om snel duidelijkheid te creëren voor het behoud van de zelfstandige positie van eigenrijders in Europa.

Chauffeur_scaniaKoninklijk Nederlands Vervoer doet deze oproep naar aanleiding van de afwijzing van het voorstel door de commissie Sociale Zaken van het EP afgelopen maandag en de wisselende berichtgeving die daar op volgde. Door de afwijzing zal nu de bestaande richtlijn uit 2005 per 23 maart 2009 ingaan. Zelfstandige rijders zullen hierdoor onder de arbeidstijdenrichtlijn komen te vallen en mogen niet meer zelf hun eigen maximale arbeidstijd bepalen. Een zeer onwenselijk situatie die niet zal bijdragen aan de verkeersveiligheid zoals de Sociale commissie verwacht, en een inbreuk is op het vrijondernemerschap.
Voorlopig zal de richtlijn niet gehandhaafd worden omdat er in het EP nog plenair over het nieuwe voorstel moet worden gestemd. Bovendien hebben de meeste lidstaten de bestaande richtlijn nog niet omgezet naar nationale wetgeving. Tot die tijd kunnen zelfstandige rijders nog even rustig ademhalen.

Wat er gaat gebeuren als het EP het voorstel van de Commissie ook verwerpt is onduidelijk. Een dergelijke ontwikkeling maakt de situatie in ieder geval nog chaotischer. KNV zal daarom met collega-organisaties de druk op het Parlement de komende weken verhogen om er voor te zorgen dat er snel een einde komt aan de bestaande onzekere situatie en de onafhankelijke positie van zelfstandige rijders gewaarborgd blijft.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer