Ga naar hoofdinhoud

LZV-proef in Thüringen groot succes

De proef met een 40 tons LZV in het Duitse Thüringen is volgens onderzoekers van de Fachhochschule Erfurt op alle fronten een doorslaand succes. In totaal bespaarde transportbedrijf Rigterink 12.000 liter diesel ofwel 32 ton CO2.

lzvDe LZV wordt ingezet voor het transport van beschuit van de beschuitfabriek Brandt in Ohrdruf naar de plaats Gotha. De LZV wordt geëxploiteerd door Spedition Rigterink. Het bedrijf rekenende destijds uit dat de dagelijkse besparing 600 vrachtautokilometers en 152 liter diesel zou bedragen. De besparing aan CO2 uitworp zou per jaar uitkomen op 52 ton CO2 en aan stikstofdioxide op 640 kg. De werkelijke CO2 besparing ligt met 32 ton een stuk lager maar is voor de wetenschappers nog altijd genoeg om van een “Aha Erlebnis” te spreken. Andere besparingen vergeleken bij een 18,75 meter combinatie: 18% minder brandstof, 35% minder Maut, 30% minder afschrijving en 25% minder loonkosten.
Minder asdruk
Vastgesteld werd ook dat de belasting van het wegennetwerk een stuk lager was maar ook van  het wegdek zelf. Zo werden de maximale asdrukken nooit gehaald. De voorasbelasting was gemiddeld 5,6 ton, het tandemstel van de motorwagen kwam nooit boven de 11,8 ton. De asbelastingen van de oplegger schommelden tussen de 4,3 tot 5 ton. Verkeersveiligheidsproblemen, overtredingen van de StVZO of andere  ‘Ordnungswidrigkeiten’  hebben zich  niet voorgedaan. De ervaring leerde dat de LZV in diverse omstandigheden beter te manoeuvreren was dan een trekker met oplegger.  
Proef stopt toch
Niettemin valt in Thüringen toch het doek voor de LZV: er worden geen nieuwe ontheffingen voor LZV’s meer verstrekt, aldus een zegsvrouw van het Verkehrsministerium. Daarmee valt in Thüringen het doek voor dit type voertuig. Het stoppen is een gevolg van het regeerakkoord dat regeringspartijen CDU en SPD in Thüringen hebben gesloten. Daar staat simpelweg in dat LZV’s van de weg moeten verdwijnen. Hoe dit besluit in Thüringen zich verhoudt met de plannen van de Bondsregering voor een landelijke, Duitse LZV-proef is niet bekend.
Bron: Informationsdienst Wissenschaft
Eerder op ttm.nl:
Thüringen verlengt proef met LZV
Thüringen stopt LZV proef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer