Ga naar hoofdinhoud

Miljoenen schade door tunnels A73

Alleen al de vervoerssector lijdt zeker 22 miljoen euro schade als gevolg van de veelvuldige afsluitingen van de tunnels van de A73 in Roermond. Daarbij moet gedacht worden aan onder meer extra brandstofkosten en personeelsuren. Dat stelt de regio Roermond in een notitie, vooruitlopend op een debat van de Vaste Kamercommissie met minister Camiel Eurlings (Verkeer) donderdag.

tunnels roermond a73De ondertekenaars van de notitie zijn de gemeente Roermond, de provincie Limburg, Roermondse ondernemers en twee vervoersorganisaties. Zij eisen compensatie door middel van het versneld uitvoeren van verbeteringen aan de N280 door de stad. Dat kost 37 miljoen euro. Roermond heeft daarvoor al tien miljoen gereserveerd. De rest zou het Rijk als compensatie moeten betalen.
De vele opstoppingen in de binnenstad bij gesloten tunnels leiden volgens de ondertekenaars ook tot omzetschade bij de detailhandel, hoewel die moeilijk te berekenen is. Naast de kosten spelen ook andere factoren een rol, zoals verhoogde CO2-uitstoot, irritaties bij de weggebruikers en vertragingen op het overige wegennet.
“Op basis van harde afspraken tussen de diverse bestuursorganen mocht de regio ervan uit gaan dat de A73-Zuid per 1 januari 2008 volledig en ongestoord in gebruik zou worden genomen”, aldus de ondertekenaars. “Bedrijven hebben zich vanuit die optiek in Roermond gevestigd danwel hebben daar hun logistieke planning op aangepast. Het moge duidelijk zijn dat zij door het uitstel en de vele sluitingen onaangenaam zijn verrast en daardoor ook behoorlijk gedupeerd zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer