Mogelijk hoger beroep in zaak bedrijfsarts Flextronics • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Mogelijk hoger beroep in zaak bedrijfsarts Flextronics

FNV Bondgenoten-bestuurder Jan de Jong overweegt een hoger beroep in de zaak tegen een bedrijfsarts van Flextronics. Het medisch tuchtcollege Eindhoven legde de arts een waarschuwing op, maar De Jong vindt deze sanctie niet zwaar genoeg. Volgens hem moet de arts uit zijn beroep gezet worden. Medewerkers van Flextronics werden ziek na het werken met gegaste containers.

FlextronicsDe tuchtcommissie oordeelde dat de man niet nalatig had gehandeld. Vakbondsbestuurder Jan de Jong is het daar niet mee eens. “Deze bedrijfsarts is tekort geschoten in zijn zorgplicht tegenover de werknemer. Bovendien heeft hij laten zien dat hij bereid is te liegen en zelfs ten koste van de werknemer te handelen.”

De bedrijfsarts stuurde de huisarts van een werknemer met gezondheidsklachten informatie toe waarin hij verwees naar een onderzoek waaruit zou blijken dat de klachten niet door het werk kwamen. Dit onderzoek bestond echter niet.

Bovendien was de bedrijfsarts op de hoogte van een eerder onderzoek bij Flextronics. Daaruit was juist gebleken dat de oorzaak van gezondheidsproblemen bij elf andere werknemers wel degelijk in hun werk lag: het lossen van containers die met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld.

Vakbondsbestuurder Jan de Jong zegt vaker mee te maken dat bedrijfsartsen het bedrijfsbelang vóór het gezondheidsbelang van de werknemer laten gaan. “De arbodienst en bedrijfsartsen staan onder druk van de werkgever. Die kan een andere arbodienst nemen als het resultaat hem niet bevalt.”

Deze “verzachtende omstandigheid” maakt de handelwijze van de bedrijfsarts bij Flextronics niet minder verkeerd, vindt De Jong. “Wie is er anders verantwoordelijk?” Arbodiensten zouden volstrekt onafhankelijk moeten zijn. Ook binnen de medische wereld is er twijfel over de positie van de bedrijfsarts. “We gaan de politiek hierover benaderen en duidelijk maken dat het zo niet kan.”

FNV Bondgenoten deed eind vorig jaar aangifte over de arbozaak bij Flextronics, nadat de bond begin 2009 alarm had geslagen bij de Arbeidsinspectie. In februari 2010 constateerde de Arbeidsinspectie bij een herhaald bezoek dat de situatie bij Flextronics is verbeterd.

Lees ook: FNV doet aangifte tegen Flextronics
Werknemers Flextronics ziek door containergas

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer