fbpx Ga naar hoofdinhoud

Safety Deal transportsector in strijd tegen ladingdiefstal

Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (die zelf gingen zeilen snijden!) ondertekenden de partijen hiervoor vrijdag een Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website.

SecureDeal ladingdiefstalDe schade als gevolg van ladingdiefstal ligt op circa 350 miljoen euro per jaar. Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig jaar naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Trans-portcriminaliteit van de politie. Daarbovenop komen nog de aangiften van diefstal in het buitenland.

Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door zogeheten zeilsnijders: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en – als die waardevol is – wegroven. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt schade aan gestolen materiaal nog bij, evenals bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven.

Op het terrein van transportonderneming Bode Scholten in Zoetermeer – winnaar van de TLN Onder-nemersprijs 2014 in de categorie ‘groot’ – zetten directeur Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars, voorzitter Arthur van Dijk van TLN en adjunct-directeur Joost Sitskoorn van EVO vandaag hun handtekening onder de Safety Deal Transportcriminaliteit. Ze voegden meteen de daad bij het woord door de website www.preventieinzicht.nl te lanceren. Deze site bevat een e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal.

Opstelten ladingdiefstalMinister Opstelten onthulde de site door voor een keer in de huid van een zeilsnijder te kruipen. “Deze vorm van criminaliteit maakt de transportwereld en mij als minister boos. Je blijft gewoon af van andermans spullen. Punt uit”, aldus de minister, die hoopt dat de site een bijdrage levert aan een forse, ‘liefst spectaculaire daling van de transportcriminaliteit’.

Zeilsnijders zijn het meest actief op (minder beveiligde) parkeerplaatsen langs snelwegen. Daarnaast vinden veel diefstallen plaats op het eigen terrein van ondernemers, waar geladen vrachtwagens ’s nachts en in de weekenden klaarstaan voor vertrek in de vroege ochtend. Die zijn kwetsbaar. Door met de e-learning theorie en oefeningen te doorlopen, krijgen transportondernemers en chauffeurs duidelijke tips en suggesties om diefstal te voorkomen. Ook kunnen transporteurs via de website makkelijk in contact komen met preventieadviseurs van verzekeraars.

De e-learningmodule  www.preventieinzicht.nl is gratis beschikbaar. Het Verbond, TLN en EVO spreken in de Safety Deal met elkaar af dat ze hun achterban stimuleren de preventiesite te gebruiken.

Eén reactie op “Safety Deal transportsector in strijd tegen ladingdiefstal

  • Met belangstelling heb ik mijn certificaat gehaald. Veel goede onderwerpen komen aan bod, wat mij als beveiliging specialist ook deze keer weer verbaasd dat de mogelijkheid van beveiliging van de lading bij gesloten laadbakken totaal niet aan de orde komt. Reeds 18 jaar houden wij ons bezig ladingdiefstal beveiliging systemen te ontwikkelen (ook volgens TAPA norm). De genoemde voorzorgen en adviezen zijn van grote waarde, echter de mogelijkheden ter voorkoming van diefstal en ook ter bescherming van de chauffeur worden hier over het hoofd gezien en zou gezien de ervaring enorm bij helpen terug te brengen.(let wel wij zijn niet voor het een of het ander het moet altijd een combinatie blijven).Voor zeiloplegger is geen beveiliging, echter waarde vervoer je in een gesloten laadbak. we raden de commissie aan zich hier verder in te verdiepen. Cees van Wijk. R&D -senior adviseur DoorLock Systems.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer