Ga naar hoofdinhoud

SWOV wil aandacht voor verkeersborden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vindt dat er eens goed gekeken moet worden naar de verkeersborden. In een aantal situaties is het raadzaam borden weg te halen of juist opvallender borden te plaatsen. Goed onderzoek is daarvoor wel geboden, zei een woordvoerster donderdag.

TrucknavigatieSoms staan er zoveel borden, dat de belangrijkste niet meer opvallen. In die gevallen is sanering goed. Ook het opvallender maken van de belangrijkste borden kan helpen om de aandacht van de weggebruikers te trekken, aldus de SWOV.
Tot nu toe is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of verkeersongevallen misschien een gevolg zijn van een teveel aan borden of juist van het ontbreken van bepaalde aanwijzingen. Wel is bekend dat een automobilist slechts 10 tot 20 procent van de verkeersborden die hij passeert, spontaan opmerkt. De stichting hamert daarom op gedegen onderzoek van elke situatie, omdat anders de kans bestaat dat het weghalen van verkeersborden leidt tot meer verkeersongevallen en verkeersslachtoffers.
Uit een vorige week gepubliceerd onderzoek door TNO van de ongeveer 17.000 verkeersborden in Utrecht bleek dat van de onvoldoende onderhouden borden 15 procent mogelijk verkeersonveilige situaties oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer