‘Transport geschaad door onsamenhangende aanpak vluchtelingen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Transport geschaad door onsamenhangende aanpak vluchtelingen’

De Europese vervoerssector wordt serieus negatief beïnvloed door de huidige vluchtelingen- en migratiecrisis. Dat zei EU-commissaris Violeta Bulc donderdag op een hoorzitting van ALDE, de Europese politieke partij van liberalen en democraten. Op de zitting kwam duidelijk naar voren dat een intensievere samenwerking tussen lidstaten rond de migratiecrisis zeer gewenst is.

NLDe gesprekken tussen ALDE-leden Matthijs Van Miltenburg, Angelika Mlinar en diverse stakeholders in het Europese transport bracht naar voren dat grenscontroles en gemorrel aan Schengen nu al serieuze financiële en sociale consequenties hebben.

Van Miltenburg (rechts): “Het gebrek aan een gezamenlijke en coherente Europese aanpak van de vluchtelingencrisis heeft een negatief effect op de Europese transportsector. Van Hongarije tot Duitsland, van Denemarken naar Groot-Brittannië zijn overheden bezig met grenscontroles, het neerzetten van hekken en het verminderen van openbaar vervoer. Deze maatregelen beginnen nu ook het toerisme te beïnvloeden. Zonder gezamenlijke EU-aanpak krijgt de transportsector in een toenemende mate belast met de gevolgen van de crisis.”

“De gevolgen de migrantencrisis, maar vooral het achterwege blijven van een effectieve aanpak ervan, begint nu de Europese transportsector te schaden, maar het begint ook de dagelijkse activiteiten van Europese burgers te hinderen”, aldus Angelika Mlinar. Volgens ALDE steken dagelijks 1,7 miljoen arbeiders de Europese grenzen over om naar hun werk te gaan. Grenscontroles maken arbeidsmobiliteit en logistieke activiteiten lastiger. “Enkele studies hebben het al heel duidelijk gemaakt dat een verdere afbreuk van Schengen enorm hoge kosten met zich meebrengt. De transportsector wordt daardoor het hardst geraakt. We moeten mensensmokkel veel harder aanpakken en tegelijk werken om veilige en legale routes naar Europa voor asielzoekers en migranten te bewerkstelligen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer