"Transporteurs betalen teveel Zwitserse tol" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Transporteurs betalen teveel Zwitserse tol”

De Nederlandse transportsector reageert bij monde van TLN verheugd op de uitspraak van Zwitserse gerechtshof dat de LSVA-verhoging van 1 januari 2008 in strijd is met Zwitserse wetgeving. De rechter oordeelde gisteren dat die verhoging in strijd is met de zgn. kostendekkingsgraad. Die stelt dat de tolopbrengst de kosten van infrastructuur niet mag overschrijden.

ZwitserlandDoor de verhoging van 1 januari 2008 kwam de dekkingsgraad op 106 procent. Ook de paar honderd Nederlandse ondernemingen die door Zwitserland rijden, betalen sinds 1 januari dus teveel tol.

Alexander Sakkers, voorzitter TLN: “Deze uitspraak geeft niet alleen een concreet signaal aan overheden dat de transportsector niet zomaar als melkkoe mag worden gebruikt, het betekent ook dat het teveel betaalde tol misschien kan worden teruggevorderd.”

TLN heeft medio november overleg met alle transportorganisaties uit de Alpenlanden om te bezien of en hoe een procedure opgestart kan worden.

De Zwitserse overheid reageerde teleurgesteld op de uitspraak en zal de inhoud van het oordeel verder bestuderen. De verwachting is dat de politiek besluit om hoger beroep tegen het vonnis aan te tekenen. De huidige uitspraak scheelt de Zwitserse overheid bijna 100 miljoen euro per jaar. Tevens zal de overheid de tol tarieven moeten terugdraaien tot het niveau voor 1 januari 2008.

Foto: Niels van Wieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer