Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer wil ontheffingen voor rijden in zero-emissiezones mogelijk maken

Tweede Kamerlid Wybren van Haga wil dat er ontheffingen komen voor ondernemers die bang zijn in de problemen te komen door de naderende zero-emissiezones. De Tweede Kamer heeft de afgelopen vrijdag door Van Haga ingediende motie maandag aangenomen.

Van ondernemers worden (te) grote investeringen gevraagd met betrekking tot de zero-emissiezones in Nederlandse binnensteden, zegt Van Haga in de Tweede Kamer. “Bedrijfsvoertuigen zoals busjes en vrachtwagens moeten vervangen worden, want anders kom je straks tig steden niet meer in. Maar hoe kunnen zij dat doen zonder te weten of het wagenpark opgeladen kan worden?”, vraagt Van Haga zich af.

Zwaarwegende redenen

Het BVNL-Kamerlid dient een motie in om ondernemers te helpen bij de invoering van emissievrije zones. “We moeten ondernemers niet duperen. Je kunt als overheid wel een droomwereld creëren, maar als daarbij de randvoorwaarden niet goed zijn ingevuld, moet je er zeker nog niet aan beginnen.”

In de aangenomen motie staat dat de regering ondernemers de mogelijkheid moet geven om een ontheffing voor de zero-emissiezone aan te vragen als zij door een zwaarwegende reden niet over kunnen stappen op emissieloos vervoer. Een ontheffing vanwege een zwaarwegende reden zal worden opgenomen als mogelijkheid in het Centraal Loket dat zomer 2024 online komt. Ondernemers moeten dan aantonen dat overstappen voor hen niet mogelijk is.

De motie kreeg steun van VVD, CDA, BBB, JA21, PVV, FvD, SP, Denk, Lid Omtzigt, ChristenUnie en Groep Van Haga.

Wybren van Haga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer