Ga naar hoofdinhoud

Utrechtse wethouder valt over luchtkwaliteit

De Utrechtse wethouder Tymon de Weger van Verkeer en Milieu (Christenunie) heeft een motie van wantrouwen in de gemeenteraad donderdag niet overleefd. Een meerderheid van de gemeenteraad stuurt de wethouder weg.

milieuzone_utrechtDe motie werd ingediend door de partijen Leefbaar Utrecht, SP en de Groep Mossel. Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU) dat twee weken eerder al de oorzaak was van de val van de coalitie en het opstappen van de twee GroenLinks-wethouders, ligt ook aan deze motie ten grondslag. Ook GroenLinks zegde haar vertrouwen in de wethouder op. De raad vindt dat zij niet voldoende is geïnformeerd door de wethouder over de mogelijkheden tot wijzigen van de ALU-plannen.

“Met pijn in het hart stap ik op, want ik heb Utrecht en Utrechters in mijn hart gesloten. Ik heb me ingezet voor de bereikbaarheid en gezondheid van de mensen in de stad”, reageerde De Weger. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) is verbaasd over de keuze van GroenLinks om de motie te steunen. “Ik was in de overtuiging dat de partij ervoor koos de motie niet te steunen”, aldus Wolfsen.
Het college bestaat nu nog uit vier wethouders. Niet direct een reden voor het college om allemaal op te stappen, zo meent Wolfsen. “We nemen geen overhaaste beslissingen. Bovendien zijn vier wethouders in principe voldoende om de stad te besturen.” Dinsdag beraadt het college zich over de te nemen stappen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer