Ga naar hoofdinhoud

VVD wil Europese trailer APK

VVD- Europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert heeft de laatste jaren veel klachten van Nederlanders ontvangen over de verschillende wijze waarop de EU-lidstaten omgaan met de wederzijdse erkenning van technische autokeuringen. Jeanine Hennis- Plasschaert kaartte dit probleem eerder aan bij de Europese Commissie.

Jeanine Hennis PlasschaertIn antwoord hierop liet de Commissie weten dat zij de mogelijkheden zal onderzoeken van een wederzijdse erkenning van de keuringsbewijzen door de lidstaten. Jeanine Hennis- Plasschaert heeft de Europese Commissie nu opgeroepen een concreet tijdpad voor de herziening op te stellen. Ook vraagt zij of de Europese Commissie bereid is om de transportsector alvast tegemoet te komen als het gaat om opleggers die door omstandigheden langer buiten het land van registratie verblijven.

“Internationaal opererende transportbedrijven hebben vaak te maken met een situatie waarbij opleggers langer buiten het land van registratie verblijven waardoor de keuringstermijn (1x per jaar APK etc.) niet tijdig wordt gehaald of met veel extra kosten moet worden uitgevoerd. Ook hier geldt dat een erkenning van een ‘buitenlands’ keuringsrapport (bijvoorbeeld een Nederlandse oplegger wordt APK gekeurd in Oostenrijk) veel praktischer zou zijn en bovenal kostenbesparend (immers, het extra heen en weer rijden naar het toelatingsland voor de keuring kan worden vermeden). Internationale verhuurbedrijven lopen overigens tegen dezelfde problematiek aan. De Commissie heeft reeds aangegeven dat zij de mogelijkheid zal onderzoeken van een wederzijdse erkenning van de keuringsbewijzen door de lidstaten, zonder onderscheid naar lidstaat van inschrijving. Zeer welkom, maar vooralsnog blijft een concrete toezegging uit. Dit doet weinig recht aan de Europese gedachte. Kan de Commissie derhalve concreet toezeggen of zij bereid is dit probleem z.s.m. op te lossen? En is het mogelijk om, vooruitlopend op de herziening van de richtlijn inzake de technische controle van motorvoertuigen, de transportsector alvast tegemoet te komen?”, aldus Hennis-Plasschaert in haar brief.

Een ander heikel punt volgens de VVD betreft de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Elk voertuig in Europa moet een WA-verzekering hebben. De bijbehorende Groene Kaart is geldig in de hele Europese Unie maar de afgifte ervan is niet Europees geregeld. Dit leidt tot extra kosten en onnodige administratieve lasten. Ook deze kwestie heeft Jeanine Hennis- Plasschaert inmiddels aan de orde gesteld bij de Europese Commissie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer