Werkgevers willen in crisistijd CAO wéér een jaar verlengen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Werkgevers willen in crisistijd CAO wéér een jaar verlengen

Door de grote economische onzekerheden als gevolg van de COVID-19 pandemie willen werkgevers in de transportsector de huidige CAO beroepsgoederenvervoer wederom een jaar ongewijzigd verlengen. Dat is tegen het zere been van de vakbonden.

Aan het begin van de bijeenkomst, donderdag 5 november, hebben partijen hun visies uitgewisseld. Voor werkgevers is het belangrijk dat nu geen afspraken worden gemaakt die ertoe leiden dat de economische gezondheid van de sector in gevaar komt. Veel is nog onzeker over de toekomstige economische situatie.

De werkgevers hebben aangegeven de huidige cao ongewijzigd met een jaar te willen verlengen. De argumenten die eerder dit jaar golden om de cao te verlengen, gelden nog steeds en hebben aan actualiteit niets ingeboet.

De vakbonden gaven aan zeer teleurgesteld te zijn over de houding van de werkgevers. Willem Dijkhuizen, FNV-bestuurder Vervoer: “Ondanks dat het goed gaat en de werknemers in deze vitale sector zelfs meer uren dan ooit werken, willen de werkgevers daar niets tegenover stellen. Wij gaan nu met onze achterban in gesprek over mogelijke verdere stappen. De medewerkers in de sector hebben na het uitbreken van de coronapandemie meteen hun verantwoordelijkheid genomen. Op ons initiatief is bij de start van coronapandemie in maart gesproken over de ontstane situatie. Daarop hebben onze leden ingestemd de cao van 2019 ongewijzigd te laten doorlopen tot aan het einde van dit jaar.”

Na de lockdown blijkt dat de transportsector groeit, zeggen de vakbonden. Dijkhuizen: “De pakketbezorging, de distributie voor de supermarkten zijn enorm gestegen. De werknemers werken juist extra veel uren en dat onder moeilijke omstandigheden. Nu willen de werkgevers niet alleen niets doen aan het loon, zelfs geen inflatiecorrectie, maar ook geen afspraken maken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daar gaan we niet mee akkoord.”

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zitten dus weer eens in een impasse. Er is momenteel geen vervolgafspraak gepland. De nieuwe cao moet ingaan op 1 januari 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer