Poolse vervoerders rijden meer km's in NL dan Duitse • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Poolse vervoerders rijden meer km’s in NL dan Duitse

Duitse vervoerders legden in 2014, van alle Europese vrachtvervoerders, met 30 procent de meeste kilometers af in Nederland. In 2019 is dit aandeel afgenomen tot 24 procent, en is Duitsland voorbij gestreefd door Polen. Naast Polen zijn ook zware vrachtvoertuigen uit andere Midden- en Oost- Europese landen tussen 2014 en 2019 meer gaan rijden op Nederlands grondgebied. In 2019 nemen deze landen in het buitenlandse vrachtvervoer, waarbij geladen of gelost wordt in Nederland, 25 procent voor hun rekening. In 2014 was dit 20 procent. Dat meldt CBS.

Van de zware vrachtvoertuigen werd vorig jaar ruim 12 procent van de kilometers in Nederland door buitenlandse vervoerders afgelegd.

Zware vrachtvoertuigen uit het buitenland maken steeds meer gebruik van de Nederlandse wegen. In 2019 reden zij 907 miljoen kilometer in Nederland, 27 procent meer dan vijf jaar daarvoor. Ongeveer 90 procent van deze gereden kilometers werd afgelegd door voertuigen die in Nederland laden of lossen. Het resterende deel van de afstand wordt afgelegd zonder dat er in Nederland wordt geladen of gelost, het zogeheten transitoverkeer.

Het aantal kilometers van vrachtvervoerders uit Midden- en Oost-Europese landen die in Nederland laden of lossen is tussen 2014 en 2019 met 65 procent toegenomen. Tot deze landen behoren Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Bulgarije. In 2019 werd 32 procent van de door buitenlandse zware vrachtvoertuigen afgelegde kilometers gereden met Poolse wagens. Dat was in 2014 nog 25 procent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer