Ga naar hoofdinhoud

RAI blij met steun EP voor verbetering verkeersveiligheid

De vorige week in het Europees Parlement gepasseerde resolutie gericht op de verbetering van de verkeersveiligheid is positief ontvangen door de afdeling Speciale Voertuigen van RAI Vereniging. Deze afdeling vertegenwoordigt de fabrikanten en importeurs van wegvervoermiddelen zoals aanhangwagens en opleggers, en heeft een achterban die fors investeert in het verbeteren van de veiligheid van (het gebruik) van hun producten.

tractorenTegelijkertijd ziet afdeling Speciale Voertuigen van RAI Vereniging dat er in toenemende mate landbouwvoertuigen voor wegtransport worden ingezet. Bij deze voertuigen blijven de investeringen in verkeersveiligheid relatief ver achter. Dit terwijl wetenschappelijke studies hebben becijferd dat er jaarlijks 16 doden en 100 zwaargewonden te betreuren zijn als gevolg van een ongeluk met deze landbouwvoertuigen. RAI Vereniging pleit daarom voor aanvullende wettelijke eisen voor deze categorie voertuigen.

De sector ziet haar pleidooi nu gesteund door de resolutie van het Europees Parlement. Deze roept namelijk op tot het ‘waar mogelijk veiliger maken van voertuigen’. Wat betreft RAI Vereniging afdeling Speciale Voertuigen geven de cijfers duidelijk aan waar dit kan. Secretaris van afdeling Speciale Voertuigen Remco Tekstra zegt hierover:”We hebben het hier over 16 doden en 100 gewonden per jaar die wij zouden kunnen voorkomen. Landbouwvoertuigen worden op een grote schaal ingezet voor regulier transport, terwijl de eisen die aan het voertuig en aan de bestuurder worden gesteld minimaal zijn. Wij pleiten voor hogere eisen en voor meer mogelijkheden om deze te handhaven. Dit begint met een duidelijke juridische herkenbaarheid van het voertuig: een kentekenplaat dus. Wij zien de Europese resolutie als steun in de rug. Wij doen een beroep op de Tweede Kamer om aankomende week tijdens het VAO Verkeersveiligheid daadwerkelijke slagen op dit gebied te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer