Ben jij klaar voor de Britse grens? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ben jij klaar voor de Britse grens?

Om uitgaande vrachtwagenchauffeurs en hun vrachtvoertuigen in het Verenigd Koninkrijk nog voordat ze naar een Britse haven of terminal rijden op ‘border readiness’ te kunnen controleren, komt de Britse regering met de dienst ‘Check an HGV’. Dat meldt TLN.

De dienst, voluit ‘Check an HGV is Ready to Cross the Border’ en eerder bekend als ‘Smart Freight Service’, stelt de gebruikers in het Verenigd Koninkrijk in staat om te controleren of zij over de juiste EU-documenten beschikken op het punt waar de goederen worden opgehaald. Wordt daaraan voldaan, dan kunnen diezelfde gebruikers hun voertuig(en) certificeren als ‘border ready’, ofwel ‘grensgereed’.

Wanneer een vrachtwagen als ‘border ready’ wordt beschouwd, wordt via het ‘Check an HGV’-webportaal aan de gebruiker medegedeeld dat zijn voertuig naar de haven of terminal kan rijden. Vrachtwagens die niet ‘border ready’ zijn, worden geadviseerd niet te reizen voordat de benodigde documenten alsnog zijn verkregen.

Om de dienst ‘Check an HGV’ in de praktijk te testen, is de Britse regering op zoek naar transportbedrijven die willen deelnemen aan een pilot, in aanloop naar de officiële lancering van de dienst, die naar verwachting medio december plaatsvindt.

De uitnodiging is specifiek gericht aan transportbedrijven (gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en/of de EU) die momenteel goederen van het Verenigd Koninkrijk naar de EU exporteren via de Eurotunnel en/of de haven van Dover. Daarbij is de Britse regering op dit moment alleen geïnteresseerd in begeleide roro-vrachtbewegingen over de weg, en bedrijven die (ook) gespecialiseerd zijn in het transport van verse vis, vee en/of ‘restricted goods’.

Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar alfonso.gugino@hmrc.gov.uk om meer informatie over de pilot en deelname te ontvangen.

Eén reactie op “Ben jij klaar voor de Britse grens?

  • DdeW

    Blijf weg met transport naar en uit Engeland over de weg met Europa… de eerste paar jaren,…
    Als douane ambtenaar heb ik de kennis om te zeggen, dat er heel veel wachttijden gaan ontstaan, als je hiervoor dan geen goede regeling heb met je opdrachtgever heb,.. dan kan dit veel schade toe brengen aan je bedrijf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer