Ga naar hoofdinhoud

DAF moet bijna 20 miljoen euro betalen in kartelzaak

DAF Trucks is in het Verenigd Koninkrijk gemaand tot het betalen van omgerekend 19,8 miljoen euro aan Royal Mail en BT vanwege de schade die de bedrijven zouden hebben geleden door te hoge prijzen die DAF zou hebben gerekend. Dat heeft het Britse Competition Appeal Tribunal besloten.

Het Competition Appeal Tribunal (CAT) verwierp het argument van DAF dat BT en Royal Mail de verliezen die zij als gevolg van het vrachtwagenkartel leden, doorberekenden aan ondernemingen die hun gebruikte vrachtwagens kochten en door hogere prijzen te berekenen voor hun eigen diensten. Eerder al moest DAF een boete betalen aan een Portugese transporteur.

Alex Haffner, Competition Partner bij advocatenkantoor Fladgate, verklaarde: “Het Britse Competition Appeal Tribunal (CAT) heeft bevestigd dat Royal Mail en BT schadevergoeding kunnen eisen van Leyland DAF, van wie zij vrachtwagens kochten/leasden gedurende een periode waarin DAF deelnam aan een kartel van fabrikanten dat samenspande over prijzen en de uitrol van emissietechnologieën in heel Europa. Na een vijf weken durend proces waarin een aanzienlijke hoeveelheid deskundigenbewijs werd gehoord, oordeelde het CAT dat het kartel een bepaald percentage (5 procent van de te hoge prijs) had veroorzaakt voor de eisers en dat de verzachtende verweren van DAF, met name dat de te hoge prijs was doorberekend door de kopers, niet konden worden gehandhaafd.”

Het is de eerste uitspraak over schade die bedrijven zouden hebben geleden in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt eind dit jaar uitspraak verwacht in een collectieve claim die voor ons land is ingediend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer