Ga naar hoofdinhoud

‘Geef chauffeurs na Calais geen boetes’

Vrachtwagenchauffeurs die door ‘blokkeer-douaniers’ in Calais hun rijtijd overschrijden, riskeren hoge boetes als ze via de Eurotunnel in Engeland aankomen. TLN vraagt de Franse en Britse inspectie geen boetes te geven voor deze ‘overtredingen’.

​​​Door de acties van de Franse douaniers hebben chauffeurs te maken met flinke vertragingen en kunnen ze niet makkelijk hun verplichte rust nemen. Buiten hun schuld om overschrijden chauffeurs dan hun wettelijke rijtijd. Met mogelijk fikse boetes tot gevolg.

Een chauffeur van John Pronk Transport kreeg 1200 pond boete van de Britse inspectie. ‘Chauffeurs rijden daar stap voor stap, in Calais, richting de Eurotunnel. Van opstopping naar opstopping’, zegt eigenaar John Pronk. ‘En ja, dan overschrijdt een chauffeur dus makkelijk zijn rijtijd. En je zet uiteraard niet zo makkelijk een andere chauffeur op de vrachtauto.’

Frank Jacob van Currie European Transport in Tiel is bang dat ook zijn chauffeurs dit overkomt. Zijn chauffeurs houden er dan ook rekening mee. ‘Soms staan ze twee dagen in de file daar. Dan gaan ze maar op de vluchtstrook staan om die rust te pakken. Om te voorkomen dat ze later in Engeland of ergens anders in Europa een boete ontvangen. Maar de Franse politie heeft daar geen begrip voor en stuurt de chauffeurs weer van de vluchtstrook af.’

Volgens de Europese rij- en rusttijdenwet mogen lidstaten in sommige uitzonderlijke situaties boetes voor overschrijding van de rijtijdenwet achterwege laten. Volgens TLN is dat het geval met de Franse blokkeer-douaniers. TLN heeft daarom onder meer de Nederlandse ambassade in Parijs en de Nederlandse ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse zaken gevraagd Frankrijk en Groot-Brittannië ervan te overtuigen nu een uitzondering op de wet te maken. Ook heeft TLN contact opgenomen met de Franse zusterorganisatie FNTR en de Britse zusterorganisaties FTA en RHA om de druk op te voeren.

De acties van Franse douaniers in Calais duren nu al ruim drie weken en zijn soms wat heviger dan op andere momenten. Sinds woensdagmorgen is het weer heviger. Flinke acties van de Franse douaniers zorgen voor grote vertragingen. De Franse politie zet vrachtauto’s in een wachtrij op de rechterrijstrook, stuurt ze naar een parkeerplaats of stuurt ze rechtsomkeert richting Begië. Met vertragingen tot anderhalve dag als gevolg en duizenden euro’s schade per bedrijf.​​

Bron: TLN

4 reacties op “‘Geef chauffeurs na Calais geen boetes’

  • Harrie

    Vooralsnog is de Franse ambtenarij- en politiek een veel grotere overlast voor het handelsverkeer dus dan de Brexit misschien ooit gaat worden. Steek dat maar in je zak Macron en Brussel.

  • De Nederlandse politie moet nu gewoon weg standaard elke Britse en Franse vrachtwagen gaan controleren en de opbrengst van die boetes moeten door de overheid terug betaald worden aan de Nederlandse transporteurs. Principe hanteren van ‘Boontje komt om zijn Loontje’.

  • Menno van Riezen

    Maak eens andere rijtijden wetten, het is in heel Europa een drama om fatsoenlijk je rust te maken omdat alle parkeerplaatsen en tankstations al vol staan met Oostblokkers het moet toch niet zo zijn dat wij door die gasten altijd op industrieterreinen moeten staan.

  • Peter

    Ja Floris zo werkt dat hier niet, ik ben het met je eens maar gaat nooit gebeuren andersom wel Fransen hadden allang elke NL trucker dikke bon gegeven als het omgedraaid zou zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer