Ga naar hoofdinhoud

Geen grappen: Frankrijk handhaaft op dodehoeksticker

Met de Franse overheid moet je vanaf 1 april geen grappen maken: de overgangsregeling rond de verplichte dodehoeksticker verloopt en er wordt dan ook gehandhaafd op de aanwezigheid ervan. TLN probeert nog altijd om versoepelingen door te laten voeren.

In een uiterste en ultieme poging om versoepelingen te krijgen in het beleid rondom de Franse dodehoeksticker, heeft TLN vorige week demissionair minister Van Nieuwenhuizen gevraagd met haar Franse ambtsgenoot contact op te nemen over de invoering van deze maatregel.

Ondanks dat TLN de regelgeving van Frankrijk het liefst in zijn geheel van tafel ziet verdwijnen, is er vooral aangestuurd op het versoepelen van de regels voor voertuigen waarbij het onmogelijk is om de stickers te plakken, zoals bijvoorbeeld exceptioneel en containervervoer, en om voertuigen die niet in stedelijke gebieden komen, buiten de wetgeving te houden.

Tevens pleit TLN voor een verlenging van de overgangsregeling. TLN heeft de roep om versoepeling van de Franse dodehoekwetgeving hiermee aan alle kanten bij de politiek neergelegd, zowel bij de Europese Commissie als bij het Europees Parlement en de betreffende minister.

Ondanks alle lopende acties is de kans aanwezig dat er voor 1 april aanstaande geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Vandaag eindigt de gedoogperiode. Frankrijk heeft aangegeven vanaf 1 april te gaan beboeten wanneer er geen dodehoekstickers aanwezig zijn. De boete voor het niet voeren van dodehoekstickers bedraagt 135 euro.

Om zo min mogelijk problemen te ondervinden, is het advies ervoor te zorgen dat de voertuigen/combinaties vanaf 1 april 2021 (op de plaatsen waar dat mogelijk is) met de Franse dodehoekstickers zijn uitgerust. Als het aanbrengen van de stickers op de trailer/aanhanger om technische redenen vrijwel onmogelijk is, kun je ervoor kiezen om de stickers los in de auto mee te voeren. Bij controles kan de chauffeur dan laten zien dat er wel stickers zijn, maar dat het niet mogelijk is ze aan te brengen.

Heb je vanaf 1 april 2021 wél dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties, maar is deze sticker niet conform de Franse wetgeving, dan ontvang je tot en met 31 december 2021 geen boete. Op basis van de huidige situatie dien je dus na  1 april hoe dan ook dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties te hebben wanneer je op Frans grondgebied rijdt.

Mocht je vanaf 1 april boetes oplopen in Frankrijk voor het niet voeren van de voorgeschreven aantallen dodehoekstickers, laat het dan weten via internationaal@tln.nl. “De boete krijgen we waarschijnlijk niet van tafel, maar onze koepelorganisatie IRU wil opgelegde boetes verzamelen om te bezien of en zo ja welke verdere stappen er naar de Commissie en Frankrijk kunnen worden genomen”, aldus TLN.

Eén reactie op “Geen grappen: Frankrijk handhaaft op dodehoeksticker

  • Mark

    Magneetsticker, dan kun je m buiten Frankrijk eraf halen.

    Truck fabrikanten kunnen in hun ontwerp er al rekening mee houden en er een net plekje voor maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer