De zero-emissiezones die sommige steden per 1 januari 2025 instellen, mogen ook worden uitgebreid. Bovendien mogen er op een later tijdstip andere voertuigcategorieën worden toegevoegd.
Dat schrijft demissionair staatssecretaris van I&W Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer. Gemeenten mogen een zero-emissiezone aankondigen en er moet dan 4 jaar tot invoering zijn, zodat bedrijven op een natuurlijk investeringsmoment de overstap naar een emissievrije bestel- of vrachtauto kunnen maken. De bevoegdheid tot het instellen van een nul-emissiezone wordt geregeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990). Daarin worden ook de toegangsregels en overgangstermijnen geregeld, zodat sprake is van een landelijk uniform regime voor weggebruikers.

De RVV 1990 gaat worden aangepast. “De maatregel heeft betrekking op meer en grotere nul-emissiezones voor stadslogistiek en uitbreiding naar andere voertuigcategorieën. Om tot meer en grotere zones te komen, worden gemeenten ondersteund via intensivering van het Samenwerkingsproject Expertpool Stadslogistiek (SPES). Hiervoor is 6,7 miljoen euro extra beschikbaar, waarmee gemeenten worden gestimuleerd en gefaciliteerd om een (uitgebreidere) zero-emissiezone in te voeren. Wanneer gemeenten besluiten tot het inzetten van een (grotere) zone, zal dat de ingroei van emissievrije bestel- en vrachtauto’s bevorderen”, aldus Heijnen. Door de aanpassing kan de mogelijkheid voor gemeenten worden gecreëerd om extra voertuigcategorieën toe te voegen aan het regime van nul-emissiezones. “In lijn met de voorjaarsbesluitvorming, worden voorbereidingen getroffen om het instellen van nul-emissiezones voor taxi’s, bussen, particuliere bestelauto’s, brom-en snorfietsen en motoren mogelijk te maken. Daarbij heeft het kabinet afgesproken dat er vooralsnog geen mogelijkheid wordt gecreëerd tot het instellen van een nul-emissiezone voor personenauto’s”, aldus Heijnen.