Hoe wordt cabinekamperen eigenlijk gehandhaafd? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe wordt cabinekamperen eigenlijk gehandhaafd?

Als chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de cabine doorbrengen, kunnen zij (en de transportbedrijven) daar een boete voor krijgen. Maar er is veel onduidelijkheid over de regelgeving en handhaving rond dit cabinekamperen. De Europese Commissie geeft daarom verduidelijking over deze regelgeving.

Handhaving schrijft de boete uit zodra ze ter plekke constateren dat deze rust in de cabine wordt genoten. De Europese Commissie heeft veel klachten ontvangen van chauffeurs en ondernemingen omdat zij geen hotelbon konden tonen bij een controle achteraf. De Europese Commissie heeft een extra verduidelijking gegeven van haar interpretatie:

  • Handhavers hebben het recht om chauffeurs te vragen waar zij de normale wekelijkse rust hebben doorgebracht, maar kunnen niet eisen dat chauffeurs daar bewijzen (zoals hotelbonnen) van aan te leveren. Zij mogen ook geen boete uitdelen als deze bewijzen niet getoond worden. Op vrijwillige basis mogen chauffeurs deze wel aanleveren.
  • Handhavers mogen de wekelijkse rusten in de afgelopen vier weken controleren (28 dagen + de huidige dag. Vanaf 1 januari 2025 gaat dit naar 56 dagen).
  • In gevallen waarin de nationale wetgeving een mondelinge bekentenis als geldig bewijs toelaat, kunnen de autoriteiten een boete uitschrijven gebaseerd op die bekentenis.
  • In gevallen waarin er vermoedelijk sprake is van een overtreding maar dit niet bewezen kan worden, worden lidstaten aangemoedigd met elkaar in contact te treden en elkaar te ondersteunen in de handhaving.

Deze interpretatie is door de lidstaten goedgekeurd in de Road Transport Committee en zal na vertaling in de diverse EU-talen worden geplaatst op de website van de Europese Commissie.

6 reacties op “Hoe wordt cabinekamperen eigenlijk gehandhaafd?

  • Marc

    Je hoeft maar op een willekeurige parking cq industrieterrein te kijken en je ziet hoe en wat…

    “Taalprobleem”(bestaat niet met internettelefoon die kan vertalen) en “geen geld” zijn argumenten om oostblokkers te laten lopen terwijl West-Europese chauffeurs dus gewoon de dupe zijn. Net zoals ik nota bene op een officiële parking(!!) Werd weggestuurd met nog 4 minuten pauze te gaan terwijl enkele meters verderop oostblokkers op de vluchtstrook stonden te slapen en dat mocht blijkbaar…..hoe kansloos is dit…..

  • Jan van Graas

    Ik stond in goeie ouwe tijd twee of drie dagen op de TIR parking in Lissabon of Athene in m’n Ford Transcontinental zonder magnetron en zonder koelkast. Maar een schik dat we hadden !!! Ene zielige kleuterschool is het vandaag de dag . Veel sterkte ermee. Ik ben blij dat ik met pensioen ben.

    1. Wim Donders

      Jan van Graas,

      Dat was inderdaad een andere tijd.
      Toen kregen we een fatsoenlijk loon, waarmee we goed konden leven onderweg.
      Wat er tegenwoordig onderweg staat zijn moderne slaven, die maanden in hun cabine moeten leven, omdat er voor die auto’s helemaal geen thuisbasis is.
      Dit zijn mensonterende toestanden, waar wij jaren tegen gevochten hebben, maar wat nu gewoon de praktijk geworden is.
      Voor mij nog 2 jaar en 9 maanden volhouden, pfff !!! ‍

  • Wim. Nijboer

    Tuurlijk van 28 dagen naar 56 dagen wat raar dat er geen chauffeurs meer bij komen
    Ze zitten je de hele dag in nek of je ook geen foutje maakt praten over slavery chauffeurs voldoen daar ook aan

  • Ad van lanen

    Word allemaal geregeerd door mensen die nog nooit een vrachtauto gezien hebben van binnen.Mensen uit de praktijk zal je daar niet tegenkomen.

  • Erik

    Triest allemaal…..
    Ik houd het voor gezien en ga wat anders doen. Moderne slavernij, zelfs voor West Europese chauffeurs. Er is geen beroep waar je zo makkelijk beboet kunt worden als beroeps chauffeur en dan ook nog tot 56 dagen terug. Voor de kleinste overtreding en tegen hoge boetes.
    Nee dank u, ik laat de boel wel verlopen. Van mij hoeft het na 32 jaar niet meer….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer