ILT let extra op starters in wegtransport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ILT let extra op starters in wegtransport

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) plant dit jaar extra inspecties bij ondernemingen in het wegtransport die in 2018 en 2019 zijn gestart. De ILT zet hiervoor zogenaamde ‘systeembeoordelingen’ in. Hiermee wil de ILT meer inzicht krijgen in hoeverre deze nieuwkomers de vervoerswetgeving naleven en hoe zij binnen hun bedrijf die naleving borgen.

De ILT bezoekt nieuwe wegtransportbedrijven (nieuwe vergunninghouders) normaal gesproken vaak pas nadat zij bij controles langs de weg overtredingen constateert of naar aanleiding van andere toezichtsignalen. Met systeembeoordelingen wil de ILT bij deze groep nieuwkomers in een vroeg stadium meer inzicht krijgen in de naleving van de vervoerswetgeving en in de borging hiervan binnen het bedrijf.

De inspecties vinden in verband met de coronamaatregelen op afstand plaats. Ze zijn tweeledig: de ILT vraagt de ondernemingen om over een bepaalde periode de tachograafgegevens digitaal aan te leveren. De ILT analyseert deze gegevens op overtredingen. Daarnaast stelt de ILT telefonisch een aantal vragen aan de ondernemers over hun bedrijfsprocessen. De ondernemers ontvangen van de beoordeling een eindbrief met de bevindingen.

I

Na ongeveer een jaar herhaalt de ILT de systeembeoordeling bij deze ondernemingen. Zo kan de ILT nagaan of de eerste beoordeling – waar nodig – heeft geleid tot aanpassingen in de bedrijfsprocessen en een betere naleving van de vervoerswetten.

Het toezicht van de ILT richt zich op eerlijk en veilig wegvervoer. De ILT handhaaft structureel op de regels voor onder andere rij- en rusttijden met als doel: het tegengaan van concurrentievervalsing in de transportsector, het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en het welzijn van chauffeurs én de veiligheid van andere weggebruikers.

4 reacties op “ILT let extra op starters in wegtransport

 • Jaap

  Wat een schande. De grote jongens omzeilen alle regels op rijtijden gebied, technische specificaties voertuigen en menselijkheid. Zij verneuken de markt en komen weg met hun zogenaamde convenant. Maar nee wij gaan de kleine starters die hard werken pesten, want die kunnen we wel aan. Diep triest.

  1. Stickie

   Ja Jaap zo gaat dat nou bij de kleine man is wat te halen zonder allemaal rechtszaken die de grote jongen aanspannen.
   Maar dat is overal zo grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Shell hebben zoveel macht dat het makkelijker is om klein bedrijfje aan te pakker.

   Ben het met je eens het is diep triest.

 • Johan

  Triest weer…

  Opzouten met de hele ilt.

 • Henry

  Iedereen moet zich aan de regels houden jongens ook kleine er zijn grote bedrijven genoeg die het netjes volgens de regels doen,maar kleintjes houden zich vaak niet aan de regels vooral ook niet wat loon pensioen en vakantiegeld en dergelijke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer