NIWO vraagt steeds vaker Bibob-advies bij transportvergunning • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

NIWO vraagt steeds vaker Bibob-advies bij transportvergunning

De Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO), in Nederland de verstrekker van de Eurovergunning, wint steeds vaker advies in bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Dat schrijft advocatenbureau Vallenduuk in een blog op haar site.

Het Bibob-advies gaat uit van de Wet Bibob.  De Wet Bibob is in het leven geroepen om bestuursorganen zoals de NIWO in staat te stellen zich te beschermen tegen het risico dat met verlening van een (transport)vergunning strafbare feiten worden gefaciliteerd. Het geeft de NIWO de bevoegdheid om een vergunning te weigeren of in te trekken als sprake is van ernstig gevaar dat de vergunning zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen of om ‘zwart’ geld wit te wassen. Criminele activiteiten dus. Het LBB is degene die de NIWO over de mate van dat gevaar kan adviseren.

Vallenduuk Advocaten signaleert dat de NIWO steeds vaker advies inwint bij het LBB. Niet alleen bij de aanvraag van een vergunning, maar ook tijdens de looptijd van een vergunning. De NIWO mag namelijk op elk moment onderzoek instellen naar (een van) de eisen van vergunningverlening. Zo ook de Wet Bibob. Voor veel transportbedrijven lijkt zo’n Bibob-onderzoek nog een ver verwijderd instrument. Het idee overheerst dat als ze hun VOG krijgen, het met de Bibob ook wel los zal lopen. Maar (helaas), niets is minder waar. Dat blijkt ook nu weer in het onderzoek van NIWO naar de vergunning van transportbedrijf JP Trans uit Urk.

De Bibob kijkt verder, breder en dieper. Niet alleen de onderneming, maar ook degenen die daarmee in zakelijk samenwerkingsverband staan, worden uitvoerig onderzocht. Daarnaast spelen ook bestuurlijke boetes en vermoedens zoals gezegd een belangrijke rol. Het komt dus eerder aan de orde dan verwacht.

Lees hier complete blog op de site van Vallenduuk Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer