Ga naar hoofdinhoud

Protest tegen opsplitsen B-rijbewijs

International Roadtransport Union (IRU), FIA Regio I en ACEA verzetten zich unaniem tegen de splitsing van het B-rijbewijs voor auto’s in twee categorieën, zoals voorgesteld in het ontwerpverslag van het Europees Parlement over de EU-rijbewijsrichtlijn.

Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie het verkeersveiligheidspakket voor aan de EU-wetgevers, dat wijzigingen omvatte van de huidige richtlijn betreffende het rijbewijs voor alle voertuigcategorieën in de EU.

De rapporteur van het Parlement die de herziening van de rijbewijsrichtlijn leidt, stelt voor om het B-rijbewijs in twee categorieën te splitsen: rijbewijs B voor voertuigen tot 1,8 ton en rijbewijs B+ voor voertuigen tussen 1,8 en 3,5 ton.

Concreet betekent dit dat de meeste huidige bestuurders van elektrische auto’s (zelfs batterij-elektrische voertuigen uit de compacte klasse wegen meer dan 1,8 ton door de accu) en van grotere auto’s en bestelwagens een nieuwe rijbewijscategorie zullen moeten behalen.

Dit zal gevolgen hebben voor zowel privébestuurders als professionele bestuurders van bestelwagens die personen (taxidiensten of minibussen) en goederen (pakketbezorgers) vervoeren. De huidige regels voorzien slechts in één rijbewijscategorie, B, voor alle voertuigen tot 3,5 ton. 

IRU-directeur EU-belangenbehartiging Raluca Marian zei: “Deze amendementen houden geen rekening met de gevolgen voor de rijbewijzen in de praktijk en vormen een daadwerkelijke bedreiging voor de vooruitgang van het milieu, ontmoedigen het gebruik van elektrische voertuigen en de realiteit en goede continuïteit van vervoersdiensten.”

Een bijkomende opleiding en examen om het rijbewijs B+ te behalen zou ook een financiële, administratieve en praktische last betekenen voor alle huidige professionele bestuurders en exploitanten die een adequate herkwalificatie nodig zullen hebben.

“We rekenen erop dat de Commissie vervoer van het Parlement de EU-burgers, beroepschauffeurs en transportbedrijven steunt door alle nieuw geïntroduceerde amendementen met betrekking tot de B+-categorie te verwerpen, die het rijbewijs B op kunstmatige en onverantwoorde wijze in twee categorieën verdeelt”, aldus Raluca Marian.

2 reacties op “Protest tegen opsplitsen B-rijbewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer