Resultaten onderzoek PFAS in water laten op zich wachten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Resultaten onderzoek PFAS in water laten op zich wachten

De resultaten van het onderzoek dat inzicht moet geven of er grond in diepe plassen gestort mag worden, laten op zich wachten. Bedrijven die zich bezighouden met grondtransport kunnen de vrachtwagens nog niet laten rijden. Dat meldt TLN. De branche-organisatie is hier teleurgesteld over, omdat werd verwacht dat rond afgelopen Kerst meer duidelijk zou zijn.

Het RIVM doet een onderzoek naar het gedrag van PFAS in water. Rijkswaterstaat doet samen met Deltares een onderzoek naar hoe grondwaterstromen vanuit of naar diepe plassen zich gedragen en hoe de verspreiding van stoffen als PFAS vanuit diepe plassen naar de omgeving kan worden voorkomen. Begin december ging milieuminister Stientje van Veldhoven ervan uit dat de resultaten van deze twee onderzoeken rond de Kerst bekend zouden zijn. Dat bleek te optimistisch.

Elisabeth Post, voorzitter TLN

De betrokken bedrijven in het grondtransport zitten echter met smart te wachten op de uitkomsten. Sinds juli 2019 is het namelijk verboden om grond her te gebruiken in diepe plassen en andere waterbodemtoepassingen. De financiële schade groeit voor ondernemers met elke dag dat de vrachtwagens stilstaan en medewerkers niet kunnen werken. TLN-voorzitter Elisabeth Post en de directie van TLN blijven continu aandacht vragen bij de minister voor deze verlammende situatie. TLN weet dat de minister deze situatie zeer serieus neemt en dat zij tracht de onderzoeken te bespoedigen die eerder pas in mei 2020 zouden zijn afgerond.

TLN nam onlangs contact op met de top van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en vroeg om uitleg. Het ministerie liet TLN hierop weten dat grond die PFAS bevat niet in het oppervlaktewater kan worden toegepast omdat de zogeheten uitloogkarakteristiek van grond zeer verschilt van die van bagger, zoals is aangegeven in de RIVM-rapporten. Hiervoor is specifiek onderzoek nodig dat helaas tijd kost, stelt het ministerie. Omdat meerdere partijen hebben aangegeven dat dit het meest actuele resterende knelpunt is, heeft het ministerie het RIVM gevraagd na te gaan wat er op korte termijn mogelijk zou zijn – en onder welke voorwaarden – zonder daarbij onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu te lopen. Zodra TLN hier meer nieuws over heeft, informeren we hierover.

TLN roept de betreffende leden op om knellende situaties te melden. Die kunnen dan gericht worden ingebracht in het overleg met het ministerie. Stuur in dat geval een e-mail naar kiepautobedrijven@tln.nl. Noem in de e-mail in elk geval steeds de gemeente waar het knelpunt speelt, het precieze probleem, om welk belang het gaat en met wie al is gesproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer