Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Nieuwe rij- en rusttijden gaan vandaag in!

Het Mobility Package, met tal van regels voor de Europese transportsector, gaat voor een deel vandaag, donderdag 20 augustus, van start. Het is 20 dagen na publicatie van de regels en dat betekent dat onder meer de rij- en rusttijdenregels per direct veranderd zijn.

Belangrijk punt dat nu ingaat is de terugkeerplicht voor de chauffeur. De werkgever moet het werk zo organiseren dat de chauffeur eens in de 3 of 4 weken naar zijn woonplaats of naar de exploitatievestiging van de werkgever waar de chauffeur normaal gesproken is gestationeerd terug kan keren. Dit geldt één keer per 3 weken indien er twee verkorte rusten achter elkaar zijn genoten, één keer per 4 weken als de normale en verkorte rust om en om zijn genoten.

Cabinekamperen in het weekend is verleden tijd. Vanaf nu is er een verbod op het doorbrengen van de 45-uurs rust in de cabine/ Wel is er de mogelijkheid tot 2 verkorte wekelijkse rusten achter elkaar in internationaal vervoer. Deze verkorte wekelijkse rusttijden moeten binnen een bepaalde tijd worden gecompenseerd, zodat de gemiddelde wekelijkse rusttijd op 45 uur per week uitkomt.

De boot/trein regeling is aangepast. Nu mag ook de wekelijkse (normale en verkorte) rust mag door boot/trein worden onderbroken, indien er beschikking is over een slaapcabine, bed of slaapbank. Normale rust onderbreken mag alleen als rust minimaal 8 uur duurt en er een slaapcabine in de trein/op de boot aanwezig is.

Ook is er nu een uitbreiding van de afwijking van de regels bij bijzondere omstandigheden. Tot nu toe mocht je als chauffeur afwijken van de rij- en rusttijden om een om een geschikte stopplaats te bereiken, mits gedocumenteerd op de print-out en het gaat om onverwachte en onvoorziene omstandigheden. Dat zijn bijvoorbeeld een lange file door een ongeval of zware weersomstandigheden als storm of plotseling hevige sneeuwval. Daar komt nu bij dat dit ook geldt voor het bereiken van de exploitatievestiging van de werkgever of de woonplaats van de chauffeur, met als doel de wekelijkse rust te nemen. Maximaal 2 uur extra rijtijd indien eerst een pauze van 30 minuten wordt genoten, anders maximaal 1 uur extra rijtijd. Extra rijtijd moet gecompenseerd worden met rust.

Twee categorieën chauffeurs krijgen een vrijstelling voor het rijden met een tachograaf: chauffeurs die goederen voor zichzelf vervoeren en chauffeurs die betonmix vervoeren. Zij moeten zich echter wel aan de Nederlandse arbeidstijdenwet houden en handmatig een rittenadministratie bijhouden.

Transport en Logistiek Vlaanderen bespreekt alle nu ingaande veranderingen in een overzichtelijke video.

Eén reactie op “VIDEO – Nieuwe rij- en rusttijden gaan vandaag in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer