Wegtransport wil ook makkelijk geld voor vergroening • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wegtransport wil ook makkelijk geld voor vergroening

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een verordening van de Raad waarmee zij binnen de regels voor staatssteun bepaalde vormen van steun voor vervoer per spoor, vervoer over de binnenwateren en multimodaal vervoer kan vrijstellen van voorafgaande aanmelding, om zo groen vervoer te bevorderen. De International Road Transport Union (IRU) wil dat dit voor puur wegtransport ook gaat gelden.

Raluca Marian, IRU EU Advocacy Director: “Wij zijn verheugd over het voorstel van de Commissie om de staatssteunprocedures te vereenvoudigen wanneer het gaat om het CO2-vrij maken van vervoer, en dat multimodaal vervoer, inclusief intermodaal vervoer, is opgenomen. Het is echter verkeerd om uitsluitend voor het wegvervoer bestemde vervoerswijzen uit te sluiten van subsidies die bedoeld zijn om de groene overgang van de hele vervoerssector te ondersteunen. Decarboniseren zonder te investeren in wegvervoer is zinloos, aangezien wegvervoer goed is voor meer dan 45 procent van het vervoer in de EU. Alle vervoerswijzen hebben stimulansen nodig als de EU haar Green Deal-doelstellingen wil halen”, concludeerde zij.

De Commissie zegt dat een dergelijke facilitering van staatssteun niet tot concurrentieverstoringen zou leiden. Maar volgens IRU het tegendeel is waar. De uitsluiting van vervoer dat uitsluitend over de weg plaatsvindt, zal alleen maar leiden tot concurrentienadelen tussen exploitanten, aangezien sommige betrokken kunnen zijn bij multimodale activiteiten en andere niet. Het is ook onduidelijk hoe de deelname aan multimodaal vervoer zal worden geëvalueerd en hoe de wetgeving zal worden gehandhaafd.

De IRU zal de voortgang van de onderhandelingen met de Raad over het voorstel van de Commissie actief volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer