Zes van de honderd vrachtwagenchauffeurs in Europa overtreden de rij- en rusttijden regeling. Dat kan tot uiting komen door te weinig rusttijd, manipulatie van de tachograaf dan wel het onjuist bedienen er van. Dat blijkt uit de nieuwste Truck&BusOperation, een pan-Europese controle onder honderdduizenden trucks.

19 landen hebben aan de operatie deelgenomen. Volgens hun feedback werden 210.365 vrachtwagens en 121.666 bussen gecontroleerd. Tijdens deze controleweek werden 71.249 overtredingen vastgesteld (vrachtwagens: 63.567, bussen: 7.682). In 221 gevallen moest de verdere reis worden verboden totdat de voertuigen of de lading weer in goede staat waren. Het klachtenpercentage bedroeg 30,22 procent voor het vrachtvervoer en 6,31 procent voor de bussen. Voor het vrachtverkeer betekent dit dat bij bijna 1 op de 3 gecontroleerde vrachtwagens een overtreding werd vastgesteld. “Voor bussen ligt dat aantal gelukkig lager. Hieruit blijkt dat het vrachtverkeer een groot risico vormt voor de verkeersveiligheid en dat controle nog steeds noodzakelijk is. De Europese politieagenten hebben een zeer hoog opleidingsniveau op het gebied van controles op zwaar verkeer, wat tot uiting komt in het hoge klachtenpercentage”, aldus ROADPOL OPG-secretaris Henk Jansen van de Nederlandse Nationale Politie.
De meeste overtredingen werden geconstateerd op het gebied van snelheid, technische overtredingen, veiligheidsgordels en andere beveiligingsmiddelen en wetgeving inzake voertuigdocumenten voor bussen en op het gebied van snelheid, technische overtredingen, wetgeving inzake rij- en rusttijden en tachograafinstellingen: 7.581 bestuurders (vrachtwagens 7.119, bussen 462) hebben in strijd met in heel Europa geldende sociale voorschriften gereden, d.w.z. langer dan wettelijk is toegestaan, zonder de verplichte onderbrekingen in acht te nemen. 5.520 keer werden de voorgeschreven tachografen niet correct beheerd. Manipulaties van digitale tachografen werden in 537 gevallen vastgesteld. “Het rommelen met de instellingen van de tachograaf of zelfs het manipuleren ervan neemt elk jaar grotere vormen aan. De reden voor dit soort fraude zou de aanhoudende concurrentiedruk in deze nog steeds groeiende sector kunnen zijn. De financiële voordelen voor de transporteurs mogen dan groot zijn, de risico’s voor de verkeersveiligheid zijn groter. Vooral door vermoeidheid van de chauffeur kunnen aanrijdingen plaatsvinden met ernstige gevolgen, niet alleen voor de chauffeur van de vrachtwagen of bus zelf, maar ook voor andere weggebruikers”, waarschuwt Jansen.

Er bleken ook 258 chauffeurs onder invloed van alcohol aan het wegverkeer deel te nemen, evenals 92 chauffeurs onder invloed van drugs. In 2.583 gevallen (2.444 vrachtwagens, 139 bussen) werden ernstige technische mankementen geconstateerd. Bij 1.197 vrachtwagens (< 12,5 ton), 1.470 vrachtwagens (> 12,5 ton) en 91 bussen werd overgewicht geconstateerd. Ook was de ladingzekering onvoldoende bij 761 vrachtwagens. Bij de gecontroleerde bussen werden de meeste overtredingen geconstateerd bij het gebruik van de veiligheidsgordel (917), te hoge snelheid (1.211) en technische gebreken (139). 462 buschauffeurs hadden ook de wettelijk toegestane rijtijden overschreden.
“De resultaten van de controleweek laten zien dat controles op het gebied van vrachtverkeer en personenvervoer nog steeds een belangrijke aanpak zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren”, besluit Jansen. De volgende ROADPOL Truck & Bus Operation staat gepland van 13 tot en met 19 juni 2022.
