RHA start douaneservice voor internationale vervoerders • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

RHA start douaneservice voor internationale vervoerders

Met nog maar 10 weken tot het einde van de Brexit transitieperiode moeten internationale transportbedrijven nu echt voorbereid zijn op een no-deal Brexit, met alle gevolgen van dien. De Road Haulage Association start met de RHA Customs Brokerage, een speciale douaneservice.

RHA-voorzitter Richard Burnett: “De focus voor de duizenden vervoerders en handelaren die momenteel goederen vervoeren tussen GB en de EU is niet gericht op een ‘deal’ – het gaat erom hoe het grensverkeer over de grenzen van de EU met de toegevoegde processen omgaat – niet in het minst door het extra papierwerk. Daarom zijn we blij om de lancering van de RHA Customs Brokerage service aan te kondigen.”

“We weten dat de transport- en logistieke sector begeleiding nodig heeft bij de nieuwe processen. Veel bedrijven werken al nauw samen met hun douane-expediteurs en zullen zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan het nieuwe regime. Maar na een uitgebreid onderzoek in de sector hebben we vastgesteld dat meer dan 63 procent van de bedrijven niet is voorbereid op de douaneveranderingen.”

Er wordt geschat dat het jaarlijkse aantal douanetransacties van 50 miljoen zal stijgen tot ruim 200 miljoen, inclusief de 20 miljoen die nodig is voor het vervoer van en naar Ierland. Er zullen duizenden extra douane-expediteurs nodig zijn om aan de vraag te voldoen, maar er moeten geschikte kandidaten worden aangeworven en opgeleid. Het zal een lang proces zijn en de tijd is ongelooflijk krap. “Het enorme tekort aan douane-expediteurs betekent dat er zeker behoefte is aan operationele begeleiding en praktische douaneoplossingen. De expertise van onze beleidsafdeling in combinatie met onze uitgebreide ervaring met de vele douaneprocedures zal ervoor zorgen dat de RHA Customs Brokerage service een toonaangevende douaneoplossing zal zijn”, vervolgt Richard Burnett.

De RHA Customs Brokerage service, die zich in eerste instantie richt op het Ro-Ro verkeer, zal elektronisch worden verbonden met alle 26 grote Britse havens en zal ervoor zorgen dat Ro-Ro aangiften kunnen worden ingevuld op een manier die past bij transportbedrijven en opdrachtgevers.

Burnett: “Het draait allemaal om het nemen van het risico, de tijd die nodig is en de algemene stress van het nieuwe aangifteproces.  De RHA Customs Brokerage service zal volledige ondersteuning bieden aan RHA-leden, bedrijven, klanten en handelaren door ervoor te zorgen dat zij goederen in beweging kunnen houden en tegelijkertijd compliant blijven in deze uitdagende en ongekende tijden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer