In de toekomst maakt zo’n 10 tot 20 procent van de vrachtwagens die Rotterdam bevoorraden de stap om ’s nachts te gaan rijden. Een pilot van de Verkeersonderneming is zó positief uitgevallen dat het rond de Maasstad al grootschalig wordt uitgerold. Daarna zal mogelijk de rest van Nederland volgen. Dat meldt De Telegraaf.
Projectleider Thierry Verduijn spreekt van een ‘uniek project’, met name in het containervervoer. De pilot is gedaan met Aviko, een grote producent van voedingsmiddelen.
“Het betreft een project dat in Nederland nog niet eerder is vertoond en met name uniek is in het containervervoer”, zegt projectleider Thierry Verduijn. In de pilot is gebruik gemaakt van een hub, waar de containers of ladingen naar toe worden gebracht om overdag verder naar de plaats van bestemming gebracht te worden. “Concreet betekent dit een tijdwinst van 15 tot 20 procent. Het concept is inderdaad supereenvoudig, maar is nog nooit op deze wijze toegepast”, aldus Verduijn in De Telegraaf.
De Verkeersonderneming heeft verplaatsen van een deel van het transport naar de avond of de nacht tot speerpunt verheven. “Vrijwel elke vervoerder blijkt voldoende volume te hebben om een deel van de goederenstroom ’s avonds of ’s nachts te realiseren. En het is vaak een simpele rekensom: overdag duurt een rit vijf kwartier, ’s nachts drie kwartier”, rekent het bedrijf, waar het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente, stadsregio en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in participeren.
Op de website van de Verkeersonderneming staat een case-study van Mooy Logistics, dat sinds enkele jaren ’s nachts naar de Rotterdamse haven rijdt. De voordelen zijn evident: 1.500 spitsmijdingen per jaar , tijdwinst dankzij de snellere doorlooptijden op de terminal en het mijden van de spits, meer tijd voor handling en meer ruimte in de warehouses, hoger rendement van wagenpark en een betere informatievoorziening naar de klant.
Had men allang moeten doen. De weg naar Maasvlakte is s nachts en Zaterdag gewoon leeg. Je zal iets meer kwijt zijn aan nachttoeslag , maar tijdwinst is enorm, terminals zijn niet voor niets s nachts en het week end open. Ook vreemd, dat er geen een transportbedrijf op de Maasvlakte zit, behalve Post Kogeko en dat er heel weinig chauffeurs in de omgeving van Maasvlakte/Europoort wonen. Die kunnen na de files beginnen en voor de files s morgens weer thuis zijn zonder oponthoud.Heb dit al diverse malen aangekaart maar geen respons gekregen.
Word er ook aan gedacht om geluids arme trucks en trailers trailer hier voor te gebruiken
Piek gecertificeerde voertuigen