Rotterdamse haven en APM Terminals ondertekenen overeenkomst van meer dan 1 miljard euro voor uitbreiding containerterminal Maasvlakte II • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rotterdamse haven en APM Terminals ondertekenen overeenkomst van meer dan 1 miljard euro voor uitbreiding containerterminal Maasvlakte II

APM Terminals, een van ‘s-werelds grootste exploitanten van containerterminals en onderdeel van A.P. Moller-Maersk, maakt de uitbreiding van zijn terminal op de Rotterdamse Maasvlakte II bekend. Het project beslaat een terrein van zo’n 47,5 hectare en een diepzeekade met een totale lengte van één kilometer. Op dit moment bouwt Havenbedrijf Rotterdam de nieuwe kademuren. De oplevering staat voor medio 2024 gepland. Met deze uitbreiding worden ongeveer twee miljoen TEU (standaardmaat voor containers) aan terminalcapaciteit toegevoegd. Naar verwachting wordt het nieuwe deel van de terminal in de tweede helft van 2026 in gebruik genomen.

In 2015 werd APM Terminals op de Maasvlakte II geopend als volledig geautomatiseerde, CO₂ emissie vrije terminal. Het nieuwe klimaat neutrale deel van de terminal gaat ook volledig automatisch opereren en wordt voor de installatie van walstroom gereedgemaakt.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “We zijn zeer verheugd met het besluit van APM Terminals om de terminal uit te breiden en Rotterdam te kiezen als hub voor haar West-Europese activiteiten. Deze extra terminalcapaciteit is hard nodig om de toenemende containervolumes de komende jaren op een efficiënte en duurzame manier te kunnen blijven afhandelen.”

Keith Svendsen, CEO APM Terminals: “Onze beslissing om verdere investeringen te doen en op Maasvlakte II uit te breiden laat zien hoe belangrijk Rotterdam is voor de wereldwijde toeleveringsketens en voor ons mondiale netwerk. We verheugen ons op dit belangrijke project en op de kansen en mogelijkheden die het voor ons in petto heeft.”

Vorig jaar werd in hetzelfde gebied al 18,5 hectare grond aan A.P. Moller-Maersk verhuurd voor de ontwikkeling van cross-dock en coldstore faciliteiten. Deze faciliteiten zullen in de loop van 2024 in bedrijf worden genomen en gaat Maersk – een van de grootste rederij klanten van de terminal – ‘on-dock’ services bieden.

Daarnaast wordt voor Star Container Services, een dochtermaatschappij van A.P. Moller-Maersk, een empty depot aangelegd van 16 hectare. Dit depot komt op Maasvlakte II vlak naast APM Terminals te liggen.

Deze recente bekendmaking over de uitbreiding op Maasvlakte II betekent dat nu alle resterende, nog lege locaties voor uitbreidingsprojecten van APM Terminals in de Amaliahaven zijn verhuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer