Rotterdamse vervoerders ontvangen Ecostars en privileges • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rotterdamse vervoerders ontvangen Ecostars en privileges

Een lager energieverbruik, minder kosten, minder CO2-uitstoot en een schonere lucht: de Rotterdamse ondernemingen Schmidt Zeevis, MTC Koeriersdiensten, Havenservices & Transport en Roteb/Stadsbeheer krijgen op basis van hun duurzame vervoerprestaties sterren – Ecostars – toegekend. Deze ondernemingen hebben allemaal een bijzonder duurzaam wagenpark, waardoor ze in aanmerking komen voor vier Ecostars. Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) heeft de sterren gisteren uitgereikt.

Ecostars Rotterdam“We willen bedrijven op allerlei manieren stimuleren om hun transport zo duurzaam mogelijk in te richten. Bedrijven die meedoen aan het Ecostars-programma, ontvangen bijvoorbeeld gratis een duurzaamheidscan van hun wagenpark”, aldus wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid). Ecostars is een Europees waarderingssysteem voor ondernemingen met schone en duurzame voertuigen. Ecostars geeft met behulp van een sterrenscore aan welke vervoerders van vracht en personen bijdragen aan een schoner Rotterdam en een betere luchtkwaliteit. Onder goederenvervoer vallen bestelbusjes en vrachtwagens en onder personenvervoer vallen stadsbussen, touringcars en minibusjes. Hoe duurzamer het wagenpark en hoe duurzamer transport en distributie plaatsvinden, hoe meer sterren een bedrijf ontvangt. Ook zijn er sterren te behalen voor het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Denk aan managementsystemen die leiden tot reductie van emissie.

Energie- en kostenbesparingen

Voorwaarde voor deelname aan de Europese erkenningsregeling voor duurzaam transport is dat de vervoerders opereren in Rotterdam en omgeving of hier hun thuisbasis hebben. Ecostars adviseert bedrijven over energie- en kostenbesparingen en over verduurzaming van hun wagenpark. Heeft een bedrijf een lage score, dan geven de adviseurs van Ecostars aan waar kansen liggen voor verbetering.

Privileges

De gemeente wil in 2014 circa 5000 Rotterdamse bedrijfsvoertuigen hebben voorzien van Ecostars. Rotterdam onderzoekt nog of bedrijven met vier of vijf Ecostars in aanmerking kunnen komen voor bepaalde privileges, zoals verruiming van venstertijden voor laden en lossen. Ook wil de gemeente de best presterende bedrijven uitnodigen om deel te nemen aan een ‘denktank’ rond de vraag: wat kan de gemeente doen om de rol als gastheer van de stad vorm te geven, met name voor transportbedrijven die zich aantoonbaar inzetten voor een duurzamer klimaat en milieu. De gemeente heeft over de invoering van de Ecostars overleg gevoerd met de landelijke transportorganisaties EVO (Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport) en TLN (Transport en Logistiek Nederland). Beide organisaties staan sympathiek tegenover de invoering van het waarderingssysteem, mits het qua systematiek in de pas loopt met landelijke acties op dit terrein.

Europees project

Het project Ecostars is sinds 2009 in zeven Europese steden en regio’s van start gegaan, waaronder South Yorkshire (Engeland), Cantabria (Spanje) en Parma (Italië). De deelnemende steden en regio’s ontvangen financiële ondersteuning van de Europese Commissie. De Rotterdamse versie van het project Ecostars ontvangt daarnaast subsidie vanuit de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit.  Rotterdam werkt aan een schone, groene, gezonde en economisch sterke stad. De stad neemt samen met bewoners, bedrijven en instellingen haar verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Het publiek-private samenwerkingsverband Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie ten opzichte van 1990 en 100% klimaatbestendigheid in 2025.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer