‘Schaal coronamaatregelen transport geleidelijk af’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Schaal coronamaatregelen transport geleidelijk af’

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) voorziet dat er problemen ontstaan wanneer EU-landen coronamaatregelen voor goederenvervoer te snel gaan afschalen. Op dit moment gelden er in Europa tijdelijke regels voor vrachtvervoer. TLN pleit voor een geleidelijke en ruimhartige overgangsperiode, zodat vrachtwagens niet stil komen te staan.

Vanwege de coronacrisis zijn er in heel Europa veel versoepelende maatregelen voor de transportsector genomen. Zo kunnen chauffeurs doorrijden met een verlopen rijbewijs of code 95 en geldt er een versoepeling van de rij- en rusttijden. EU-lidstaten bepalen zelf welke maatregelen zij wel of niet nemen. Deze zijn niet uniform.  Wanneer de crisis zijn keer neemt en de coronamaatregelen worden teruggedraaid, dreigen er problemen voor het internationaal goedervervoer te ontstaan. De tijdelijke regelgeving verschilt nu al per lidstaat en ook de afbouw daarvan zal niet gelijktijdig gebeuren.

Ten aanzien van rij- en rusttijden past ieder land verschillende verruimingsmaatregelen toe. Als de autoriteiten hier strenger op gaan controleren leidt dat geheid tot problemen. Zo kan een chauffeur die vanaf Frankrijk naar Nederland reist en de Franse rij- en rusttijden aanhoudt, beboet worden in België omdat daar strengere regels gelden.

TLN pleit daarom voor een geleidelijke normalisering van de maatregelen. In die periode moeten er uniforme en praktische afspraken worden gemaakt, waarbij Europese landen elkaars maatregelen erkennen. Daarnaast moet de handhaving van de regels voor een lange tijd coulant zijn, zodat het vrachtverkeer niet stil komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer