Ga naar hoofdinhoud

Schone distributie doet CO2-uitstoot supermarkt dalen

De supermarktbranche heeft ook in het jaar 2014 de doelstelling van 2 procent energiebesparing ruimschoots overtroffen. De energiebesparing bedroeg bijna 3 procent. Van 1995 t/m 2014 heeft de supermarktbranche een totale efficiencyverbetering van 30,6 procentpunten gerealiseerd. Hiermee is 442 kton CO2-emissie vermeden. Dit staat gelijk aan de uitstoot van een file van Utrecht naar Florence, zo’n 1350 km. Dat meldt het CBL.

Albert Heijn predikt groene boodschapIn 2010 is binnen het CBL afgesproken om de belasting van de branche op het milieu te verminderen met jaarlijks rpcoent. De productie, distributie en verkoop van levensmiddelen is energie-intensief. Energiebesparing en gebruik van duurzame energie zijn daarom een prioriteit voor supermarkten, toeleveranciers en transporteurs. Binnen het CBL hebben de supermarkten de ambitie uitgesproken om in 2020 20 procent energieverbetering te realiseren ten opzichte van 2010. Dit betekent dat de branche jaarlijks 2 procent bespaart op energie. De afgelopen jaren is de jaarlijkse doelstelling elk jaar gehaald. Voor de periode 2013-2014 leverde dit een energie efficiency-verbetering op van 2,9 procentpunt.

In 2014 kochten supermarkten 898.356 miljoen kWh aan duurzaam opgewekte elektriciteit in. Hiermee is het aandeel duurzaam ingekochte elektriciteit 57% in de totale elektriciteitbehoefte in 2014. Hiermee loopt de branche vooruit op de doelstelling om in 2020 tenminste gebruik te maken van 20 procent duurzaam geproduceerde energie.

De energiebesparende maatregelen in de supermarktsector worden vooral genomen bij het koelen & vriezen, verlichting en verwarming. Voor supermarkten en groothandels zijn tal van energiebesparende maatregelen mogelijk in de winkel of het distributiecentrum. Bijvoorbeeld door gebruik van led-verlichting of andere energiezuinige verlichting of een sluis bij de ingang die ervoor zorgt dat de temperatuur in de winkel constant blijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer