Foto’s: Mercedes-Benz maakt acculogistiek CO2-neutraal • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Mercedes-Benz maakt acculogistiek CO2-neutraal

Autofabrikant Mercedes-Benz heeft in Bremen het Automotive Logistics Center (ALC) geopend. In samenwerking met DB Cargo heeft Mercedes een CO2-neutrale logistiek voor het vervoer van accu’s.

Jörg Burzer, Lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG voor Production & Supply Chain Management, en Sigrid Nikutta, Lid van de Raad van Bestuur van de Groep voor Goederenvervoer bij Deutsche Bahn AG, hebben deze week het hypermoderne Automotive Logistics Center in de directe nabijheid van de Mercedes-Benz fabriek in Bremen officieel geopend. Het centrum voor acculogistiek is de spil van het klimaatneutrale logistieke concept met betrekking tot de accusystemen van het nieuwe Mercedes-EQ model EQE. DB Cargo vervoert deze systemen vanaf dit jaar op CO2-neutrale wijze van de Mercedes-Benz fabriek in Hedelfingen, Stuttgart, een afstand van zo’n 650 km naar Bremen en levert ze daar naar behoefte en op eveneens CO2-neutrale wijze af bij de assemblagelijn van de Mercedes-Benz fabriek aldaar. Het logistieke centrum stelt DB Cargo in staat treinen langs de assemblagehallen te manoeuvreren om ze te lossen. De lithium-ion-accu’s worden tijdelijk opgeslagen in een trailerpark en een accuhal en worden klaargemaakt voor levering aan de assemblagelijn. Elektrische trekkers worden gebruikt om de ladingen te behandelen.

Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Productie & Supply Chain Management: “De consequente vermindering van CO2 in de gehele waardeketen is de eis die wij in onze visie Ambition 2039 hebben geformuleerd. CO2-neutrale logistiek is voor ons een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal wagenpark en de productie daarvan. Voor ons wereldwijde productienetwerk vertrouwen wij op een duurzame en milieuvriendelijke transportmix. De intelligente combinatie van duurzame transportmodi, zoals in het batterijlogistiek centrum in Bremen, is hiervoor een belangrijke voorwaarde.”

Dr. Sigrid Nikutta, DB-bestuurslid Goederenvervoer: “Eén enkele goederentrein kan de vracht van maximaal 52 vrachtwagens vervoeren en bespaart automatisch 80 tot 100 procent van de CO2-uitstoot in vergelijking met het wegvervoer. Wij zijn er trots op dat Mercedes-Benz ons niet alleen de levering van nieuwe voertuigen aan alle Europese landen toevertrouwt, maar ook de bevoorrading van de fabrieken met het nieuwe hart van de e-cars – de voertuigaccu’s. Accu’s zijn niet bepaald licht, en moeten met gevoeligheid worden behandeld en zorgvuldig worden vervoerd tot ze de assemblagelijn bereiken. Een DB Cargo trein is dus heel vanzelfsprekend het beste klimaatvriendelijke transportmiddel voor deze job.”

De transformatie van de auto-industrie naar elektrische mobiliteit heeft gevolgen voor alle productieprocessen. De aan- en afvoertrajecten via het spoor krijgen een geheel nieuwe rol, waarbij het vervoer van lithium-ionbatterijen speciale eisen met zich meebrengt. Ook de voorbereiding van componenten voor assemblage aan de productielijn brengt nieuwe taken met zich mee voor de logistieke dienstverlener DB Cargo. In deze context moet de logistiek van DB Cargo op betrouwbare wijze worden aangepast aan de productiecyclus van de auto-industrie, waarbij spoor, logistiek en de assemblagelijn allemaal op elkaar moeten zijn afgestemd. De directe spoorverbindingen waarop veel Mercedes-Benz fabrieken kunnen bogen, vormen al jaren de ruggengraat van een klimaatvriendelijke automobiellogistiek.

Mercedes-Benz vertrouwt volledig op klimaatneutrale spoorlogistiek. DB eco plus is de naam van de dienst waarmee de logistieke ketens van de premiumfabrikant volledig CO2-neutraal kunnen worden georganiseerd. Dit geldt voor de levering van alle voertuigonderdelen per spoor aan de Mercedes-Benz fabrieken en ook voor de verzending van gloednieuwe voertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer