Ga naar hoofdinhoud

41.500 vrachtwagenbezitters ontvangen brief RDW over zero-emissiezones

Deze en volgende week ontvangen ca. 41.500 bedrijven en particulieren een brief van de RDW. Het gaat om eigenaren die in het bezit zijn van één of meerdere vrachtwagens. Die vrachtwagens mogen op termijn niet in de zero-emissiezones komen die vanaf 1 januari 2025 ingevoerd worden. De RDW roept de voertuigeigenaren op zich voor te bereiden op de overstap naar uitstootvrije voertuigen.

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een zero-emissiezone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 28 gemeenten toegezegd een zero-emissiezone in te voeren of doen daar onderzoek naar. Op opwegnaarzes.nl/bedrijven zie je waar en wanneer de zero-emissiezones ingevoerd worden.

Zero-emissiezones zorgen voor minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Het is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer. En het zorgt voor een betere leefomgeving. Er zijn ook verschillende initiatieven om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden van waaruit bestellingen uitstootvrij bezorgd kunnen worden.

Overgangsregeling voor jonge vrachtauto’s

De ondernemers die de brief ontvangen, hebben in totaal ongeveer 165.000 vrachtauto’s. Die mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer in de zero-emissiezones komen. Voor jonge vrachtauto’s is er een overgangsregeling.

Nieuwe bestel- en vrachtauto’s die vanaf 1-1-2025 op naam worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn. Het programma opwegnaarZES roept ondernemers op om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Gezien de lange levertijden hoopt het programma te voorkomen dat wanneer je nu een nieuwe diesel bestel- of vrachtauto bestelt, deze in 2025 geleverd wordt en op naam wordt gezet en daarmee de zero-emissiezone niet meer in mag. 

Eén reactie op “41.500 vrachtwagenbezitters ontvangen brief RDW over zero-emissiezones

  • Ron Lacet

    Geldt dit ook voor alle gemeenten voertuigen en de bussen van het openbaar vervoer.
    Anders is het weer doelgericht tegen 1 specifieke doelgroep.
    Het is bovendien niet haalbaar want zoveel electrische trucks en bestelbusjes worden er niet geproduceerd buiten het feit dat de accuproductie hiervan op milieu slechte en onmenselijke kinderarbeid wordt uitgevoerd in de mijnen van Congo
    Verder zijn er niet genoeg oplaadpunten voor elektrische trucks en hebben de energiebedrijven te weinig capaciteit hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer