Ga naar hoofdinhoud

Brede roep om Europese steun voor emissievrije stadsdistributie

Emissievrij vrachtverkeer in de stad móet worden opgenomen in de door Frans Timmermans aangekondigde Europese ‘Green Deal’. TLN roept hiertoe samen met bedrijven, het Europese Transport and Environment en Natuur & Milieu op.

​Eerder kondigde Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans aan snel te komen met een Europese ‘Green Deal’. Het doel hiervan is dat de Europese uitstoot van broeikasgassen in 2030 ruim gehalveerd is.

In een brief vragen genoemde partijen Timmermans zich met gerichte acties in te zetten voor emissievrij vrachtvervoer. De belangrijkste aandachtspunten in de brief zijn:

  • Maak schoon goederenvervoer in de stad een van de speerpunten in de Green Deal
  • Zorg ervoor dat voertuigproducenten voldoende nul emissie vrachtvoertuigen (batterij-elektrisch of waterstof) gaan produceren
  • Start een investeringsfonds voor de aanleg van de benodigde laadinfrastructuur
Elisabeth Post, voorzitter TLN

“In lijn met het Klimaatakkoord zet TLN zich in voor de overstap naar zero emissie bevoorrading van de grotere steden”, aldus Elisabeth Post, voorzitter van TLN. “De elektrische vrachtauto’s om dat te kunnen doen, moeten er dan natuurlijk wel komen. En voor redelijke prijzen. Daarom is het van belang dat Brussel scherpe normen stelt waardoor er veel meer elektrische vrachtauto’s geproduceerd zullen worden. Tegelijkertijd moeten we in Nederland snel aan de slag om de laadinfrastructuur tijdig op orde te hebben. Zonder dikke kabels in de grond kunnen er geen e-trucks rijden in de binnenstad.”

De bedrijven geloven in de potentie van vrachttransport in steden om de CO2-uitstoot te verminderen, luchtkwaliteit te verbeteren en leefbaarheid in steden te vergroten. Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics: “Net als veel andere transportondernemingen ambiëren wij emissievrij transport. Technisch is het haalbaar, maar we zijn afhankelijk van het aanbod van goede en betaalbare elektrische voertuigen. Door regelgeving en financiële prikkels kunnen overheden het tempo van deze transitie in belangrijke mate bepalen.”

De oproep is een initiatief van onder meer TLN, Transport & Environment, nationale milieuorganisaties (Natuur & Milieu), Van der Wal, Vos Logistics, Breytner, Unilever, De Rooy en FastNed. Ook vele buitenlandse vervoerders, verladers en andere belanghebbenden ondertekenden de brief.

Bron: TLN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer