Cargohopper grijpt net naast award • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Cargohopper grijpt net naast award

Cargohopper Utrecht is in de slotronde van de Eurocities 2009 Award als tweede geëindigd uit de drie genomineerde projecten die werden beoordeeld tijdens het belangrijke Eurocities 2009 milieucongres in Stockholm.

Cargohopper UtrechtCargohopper, een solar powered stadsdistributievoertuig dat wordt ingezet voor de bevoorrading van de Utrechtse binnenstad, moest de stad Malaga laten voorgaan. De inbreng uit Malaga bestond uit een project dat in staat is via een website voor elke plek in de stad de exacte opbrengst aan zonne-energie te bepalen. Wel oogstte de 16 meter lange distributietrein van Cargohopper heel veel bewondering en lof voor het feit dat hij zo snel tot stand kwam en succesvol geheel zelfstandig draait.

Eurocities 2009 duurt van 25 tot 28 november. Het congres staat in het teken van urban challenges en sustainable solutions. Het is een jaarlijks terugkerend ontmoetingspunt voor de steden die lid zijn. De Eurocities Award maakte dit jaar voor de vierde keer onderdeel uit van dit congres. Dit jaar was er een record aantal inzendingen uit 32 steden. Cargohopper werd voorgedragen door de gemeente Utrecht. De inzendingen moeten voldoen aan een groot aantal criteria waaronder bijvoorbeeld dat het project tot stand moest zijn gekomen door actieve samenwerking van een wijde range aan partners in zowel de planning als implementatie. Verder moet het project een aantoonbare impact hebben op het alledaagse leven van de stad voor minimaal zes maanden voorafgaand aan de inschrijving voor de Award. Wat dat laatste betreft kwam Cargohopper maar net in aanmerking om te mogen meedoen. Het project draait nu amper acht maanden. Een belangrijk punt is verder of het concept uitrolbaar is in andere steden.

Met dat laatste worden intussen gestaag vorderingen gemaakt. Inmiddels staat vast dat het concept grote kans maakt een vervolg te krijgen in Amsterdam waar al gezocht wordt naar een goede locatie voor het noodzakelijke overslagpunt. Ook de jongste besprekingen met Rotterdam verlopen zeer positief. De gemeente Rotterdam ziet heel veel in het concept en is coöperatief om het concept Cargohopper Rotterdam binnen de stadsgrenzen tot ontwikkeling te krijgen.

Cargohopper Utrecht intussen, draait elke dag zijn rondjes door de binnenstad. Het aantal afleveradressen groeit langzaam maar zeker. Dit ondanks de economische malaise. Mogelijk net zo belangrijk is, dat ook grotere logistieke ketens Cargohopper onderzoeken als serieuze optie om hun goederen mee de binnenstad in te rollen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer