Ga naar hoofdinhoud

CitySwitch start met last-mile vastgoedoplossing

Cradle-to-cradle ontwikkelaar Delta Development lanceert vandaag CitySwitch, een duurzame, veilige en flexibele vastgoedoplossing voor last-mile logistiek. De eerste drie CitySwitch locaties zijn inmiddels aangekocht en de bouw is in voorbereiding. De drie locaties, bestemd voor crossdocking en warehousing, worden ontwikkeld in Groningen (6 units), Almere (2 units) en Heerlen/Hoensbroek (2 units). CitySwitch heeft de ambitie de komende 2 á 3 jaar een netwerk van ongeveer 25 hubs te realiseren.

CitySwitch biedt toekomstgerichte ‘overslagpunten’ van waaruit e-commerce bedrijven en bezorgdiensten de stadsdistributie van pakketten naar de consument en winkels emissievrij kunnen verzorgen. De hubs zijn flexibel en schaalbaar en omvatten minimaal 2 units.

Dave van der Werff: “Het CitySwitch concept is volledig uitgewerkt, er kan snel gebouwd worden en er is financiële slagkracht om een netwerk van locaties uit te rollen. We werken met een uniforme aanpak voor de units die flexibel ingepast kunnen worden op uiteenlopende locaties. Daarom kunnen wij snel beoordelen of een locatie geschikt is. Dat maakt ons interessant voor grondeigenaren die snel willen weten waar ze aan toe zijn. Ook voor gemeenten zijn wij een interessante partij. Ook weer door de snelheid waarmee wij locaties beoordelen en een ontwikkeling realiseren en zeker ook vanwege onze focus op veiligheid, duurzaamheid en veel aandacht voor de werkomgeving. Doordat een CitySwitch relatief klein is, kunnen ze op goede en gewilde locaties gerealiseerd worden.

Elke unit heeft een oppervlakte van circa 1.500 m2 plus 260 m2 kantoorruimte en wordt voorzien van een ruim terrein met voldoende ruimte voor manoeuvreren en parkeren. Per unit zijn er circa 25 parkeerplekken voor auto’s en 15 parkeerplaatsen voor bussen. Groningen heeft bijvoorbeeld 163 autoparkeerplaatsen en 87 bus parkeerplaatsen Daarnaast heeft iedere unit tot wel 14 dockdeuren voor bestelbussen of bakwagens, 3 docks voor vrachtwagens en een extra grote overheaddeur. De terreinen worden voorzien van een elektrische laadinfrastructuur die waar mogelijk direct wordt gevoed vanuit de PV-installaties op het dak van de units. Het terrein is veilig en groen met afzonderlijke zones voor voetgangers, bussen, auto’s en vrachtverkeer.

CitySwitch is een duurzame en efficiënte oplossing voor stadslogistiek (last-mile) gebaseerd op de cradle-to-cradle filosofie. Een CitySwitch hub heeft in ieder geval een grootte van minimaal 1ha (voor 2 units). Een CitySwitch wordt verhuurd per unit in plaats van per vierkante meter. De uitgangspunten van het concept zijn:

  • optimale ligging dicht bij de stadcentra met directe ontsluiting tot de toegangswegen;
  • specifiek ontworpen voor last-mile logistiek;
  • maximaal duurzaam, veilig en flexibel;
  • schaalbaar: vanwege de uniformiteit van de units kan er snel en flexibel worden opgeschaald.

De compacte units bieden specifieke voorzieningen die nodig zijn voor duurzame, schone en efficiënte stadsdistributie en combineren dit met een veilige en prettige werkplek voor de mensen die er werken. De locaties zijn slim en veilig ingericht met relatief kleine gebouwen en ruime terreinen voor manoeuvreren en parkeren. Alle soorten bestelbussen en bakwagens kunnen ongeachte de hoogte direct aan het gebouw koppelen. Hierdoor kan er eenvoudig, snel en afgeschermd van weersinvloeden worden in- en uitgeladen.

De mensen die werken in een CitySwitch-locatie zijn verzekerd van een prettige werkomgeving. Dit vertaalt zich naar direct daglicht in de units en altijd een prettige, groene buitenruimte voor bijvoorbeeld de lunch.

Expansie

De komende jaren rolt Delta het CitySwich netwerk uit rondom de 30 grootste steden van Nederland. Elke afzonderlijke hub is de laatste schakel tussen het product en de consument of winkel. Het netwerk draait om efficiëntie en duurzaamheid en speelt in op de ambitie van deze 30 steden om in 2025 zero emission stadslogistiek in te voeren. De hubs worden gerealiseerd op strategische plekken met toegang tot dichtbevolkte gebieden, nabije verbinding met de snelweg en een goede infrastructuur en stroomvoorziening. Denk hierbij aan bestaande gebieden waar ook de grotere doe-het-zelf winkels te vinden zijn. In vergelijking met traditionele distributiecentra, worden de CitySwitch hubs ontwikkeld op relatief kleine percelen.

Haalbaar en schaalbaar

City-Switch is volgens de initatiefnemers bijzonder door de haalbaarheid en schaalbaarheid. Elke CitySwitch-locatie kan binnen 18 maanden na aankoop van de grond operationeel zijn. Dit is inclusief ontwerp, vergunningstraject en bouwperiode. Elke hub wordt gebouwd met zoveel mogelijk herbruikbare materialen, is volledig gasloos en voorzien van PV-panelen. Het omliggende terrein en de gevels worden voorzien van groen en de parkeerplekken zijn waterdoorlatend. Doordat vrachtverkeer niet verder komt dan de hub, en omdat het vervoer vanuit de hub naar de consument volledig elektrisch kan, levert CitySwitch een belangrijke bijdrage aan een veilige en schone stad.

Locatiegegevens eerste drie CitySwitch hubs

  • CitySwitch Almere, 2 units, Rondebeltweg 114-116, 1329 BH Almere
  • CitySwitch Groningen, 6 units, Trondheimweg, Groningen, ter hoogte van nummer 5, het exacte huisnummer moet nog vastgesteld worden.
  • CitySwitch Heerlen, 2 units, Handelsstraat, Heerlen, ter hoogte van nummer 22, het exacte huisnummer moet nog vastgesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer