DHL leert Grieken fietsen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DHL leert Grieken fietsen

De fiets is in toenemende mate een belangrijk transportmiddel in het netwerk van DHL Express. Naar Hollands voorbeeld bezorgt DHL Express nu ook in de Griekse hoofdstad per fiets . Ondertussen blijven de routes in het Nederlandse netwerk zich uitbreiden. Met Amsterdam-Zuid WTC en Haarlem komt het totaal op 30 routes in 15 steden. Daarbij zijn alle fietskoeriers bovendien in een geheel nieuwe outfit gestoken. De fietsen hebben er verder toe bijgedragen dat het DHL inmiddels 27 procent minder CO2 uitstoot dan in 2009.

Aan de voet van de Akropolis DHL FietsexpressNederland is het fietsland bij uitstek; ook binnen DHL. Naar aanleiding van een presentatie voor internationale collega’s, over de ervaringen  van DHL met het inzetten van fietsen, waren het de Grieken die wel oren hadden naar deze verantwoorde oplossing. Arne Melse, project manager Operations bij DHL Express in Nederland, was de Grieken graag van dienst met zijn advies. Hij hielp hen met routeplanning en tour-design en leverde vanuit Nederland de 8-versnellingen fiets, kleding, helm en tas. En terwijl de Griekse collega-fietskoerier zijn eerste ervaringen opdoet in het drukke Atheense verkeer, wordt al bekeken of ook de parcycle een rendabele oplossing is, daar aan de voet van de Akropolis. De parcycle is de moderne bakfietsvariant. De algemeen directeur van DHL in Griekenland,  Lefteris Samaras, liet weten de hulp zeer op prijs te stellen: ” When you see a DHL bike next time in Greece you will know that you played a vital role in this!”

Sinds enkele weken rijdt de DHL fietskoerier ook in Amsterdam Zuid-WTC en in het centrum van Haarlem. Met deze twee nieuwe fietsroutes komt het aantal op 30 en de steden waarin er gefietst wordt op 15. Naast Amsterdam en Haarlem zijn dat Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Haag, Delft, Enschede, Groningen, Hilversum, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. DHL heeft ongeveer 60 fietskoeriers in dienst en is daarmee binnen en buiten Nederland naar eigen zeggen de vervoerder die het DHL Koerier Haarlemmeest gebruik maakt van dit milieuvriendelijke vervoersmiddel. DHLIn de praktijk rijdt de fietskoerier daar waar in een beperkte straal voldoende kleinere zendingen te verwachten zijn. Afhankelijk van de soort zending wordt gebruik gemaakt van een fietskoerier met rugzak of van een parcycle. Dit is een bakfiets waarvan de bak afgesloten kan worden en die eventueel voorzien is van een elektrische trapondersteuning. Grote zendingen worden nog steeds met de bestelwagen geleverd. Een fietskoerier fietst gemiddeld 30 kilometer per route en vervangt daarmee een bestelwagen. Om zijn of haar werk goed te kunnen doen, zijn alle 60 fietskoeriers in een volledig nieuwe outfit gestoken. In de kleuren geel, rood en zwart hebben de DHL fietskoeriers een zomer- en wintertenue waarin ze zich snel en veilig door de binnensteden kunnen bewegen en daarbij goed herkenbaar zijn voor klanten.  De inzet van fietskoeriers heeft mede bijgedragen aan een vermindering van 27 procent in CO2 uitstoot ten opzichte van 2009. Daarmee overtreft DHL Express zijn eigen doelstelling om in 2012 20 procent minder CO2 uitstoot te realiseren, en dit verder te verminderen met 40 procent in 2020. In absolute getallen komt de CO2 uitstoot in 2012 uit op 31,4 miljoen kilo CO2. “We zijn op de goede weg, maar het kan natuurlijk altijd beter”, zegt Mark van Dijk, verantwoordelijk voor het milieubesparingsprogramma GoGreen. “Daarom zetten we naast fietskoeriers ook bijvoorbeeld in op optimalisatie van routes en belading. En stimuleren we alle collega’s om  – hoe klein ook – hun steentje bij te dragen door bewust met energie om te gaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer