Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Stadshub van start in Den Haag

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opende samen met Liesbeth van Tongeren wethouder Duurzaamheid en Energietransitie en diverse Haagse bedrijven op donderdag 23 januari  feestelijk een nieuwe logistieke hub in Den Haag. Vanuit deze stadshub worden zakelijke goederen gebundeld én met 100 procent zero-emissie voertuigen afgeleverd bij diverse kantoorpanden in de stad. Daarnaast worden ook afvalstromen efficiënter afgevoerd. Het aantal verkeersbewegingen neemt daardoor af, wat de veiligheid en de bereikbaarheid van de binnenstad vergroot. Ook sociale doelen worden ondersteund: bij de hub werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De bevoorrading van kantoorpanden geeft dagelijks veel verkeersbewegingen en luchtvervuiling in Den Haag. Om dit probleem aan te pakken, hebben de Rijksoverheid en gemeente Den Haag samen met onder meer TNO en de logistieke sector gewerkt aan een innovatieve oplossing om de stadsdistributie te verduurzamen. Door inzet van de KPI Carbon Footprint zal gemonitord worden in de energie- en verkeersprestatie van de logistieke hub. In 2018 leidde dit tot een aanbesteding, en in augustus 2019 is de opdracht gegund aan SimplyMile Den Haag. SimplyMile is een samenwerkingsverband tussen Djinny, Post NL en Suez. In januari 2020 is het zero-emissie vervoer van aan- en afvoerstromen gestart vanuit de stadshub voor meerdere ministeries, de gemeente Den Haag en organisaties als Shell, TNO, VNO-NCW MKB-Nederland en het CAK. In totaal zo’n 70 locaties met 43.000 werkplekken.

Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties): “Dit is hét voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen publiek en privaat. Iedereen levert een bijdrage om de doelen uit het klimaatakkoord te halen.”

De Rijksoverheid, gemeente Den Haag en diverse Haagse bedrijven hebben de ambitie de uitstoot van CO2 en fijn- en stikstof in de binnenstad te verlagen. De gemeente Den Haag heeft deze ambities ook uitgesproken door het ondertekenen van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek.

Stadshubs bieden de mogelijkheid om zendingen die de stad in- én uitgaan te combineren. Goederen uit heel Nederland worden aan de rand van de stad op de hub van SimplyMile ontvangen en vervolgens gebundeld door Djinny. PostNL vervoert deze goederen emissievrij naar de eindgebruikers. SUEZ neemt de logistiek rondom de afvalstromen voor z’n rekening en voert samen met PostNL onder andere verpakkingsmaterialen, citrusschillen, koffiedik en –bekers af naar de stadshub. Het toevoegen van de retourlogistiek voor afvalstromen maakt deze hub in Den Haag uniek. Door inzet van de zogenoemde KPI ‘carbon footprint’ wordt bijgehouden wat de prestaties van de logistieke hub zijn in termen van minder uitstoot, beladingsgraad en aantal vervoersbewegingen.

Paul de Krom (CEO TNO): “TNO is enthousiast partner van Logistieke HUB Den Haag. Minder verkeersbewegingen betekent minder uitstoot en een hogere verkeersveiligheid in de stad. Daar werken we graag aan mee.”

Het concept ‘Logistieke Hub’ heeft de potentie om door te groeien naar meer en andere goederen en organisaties binnen het Haagse. De inkoopcategorie Logistiek van de Rijksoverheid zal naast het uitvoeren van het contractmanagement een aansporende rol hebben om ook andere steden in Nederland dit Haagse voorbeeld te laten volgen. Daardoor zal Nederland sneller de klimaatdoelstellingen halen. De Logistieke Hub Den Haag ziet zichzelf dan ook graag als een belangrijke stap richting een schoner en duurzamer Nederland.

De gemeente Den Haag en de Rijksoverheid hebben de ambitie om de uitstoot van CO2 en fijn- en stikstof in de binnenstad te verlagen. In samenwerking met de logistieke sector en diverse marktpartijen is gezocht naar een oplossing om het zakelijke goederenvervoer naar de binnenstad te verduurzamen. Stadshubs bieden de mogelijkheid om zendingen die de stad in- én uitgaan te combineren. Aan de rand van Den Haag worden goederen in de hub van SimplyMile ontvangen en daar opgeslagen en gebundeld door lokale hub exploitant Djinny. PostNL verzorgt vervolgens het uitstootvrije vervoer naar de zakelijke ontvangers. SUEZ neemt de logistiek rondom de afvalstromen voor z’n rekening en voert samen met PostNL onder andere citrusschillen, koffiedik en –bekers af naar en vanuit de stadshub. De combinatie van de aanvoer van zakelijke goederen en het afvoeren van afvalstromen maakt deze hub in Den Haag uniek.

De stadshub in Den Haag is een samenwerkingsverband van SUEZ, SimplyMile, Djinny en PostNL. SUEZ heeft als ambitie om in samenwerking met klanten en partners afval te recyclen en de grondstoffen van de aarde te sparen. In Nederland zamelt SUEZ het afval in van ruim 80.000 bedrijven en instellingen en een groot aantal huishoudens en investeert hiervoor in schoner, slimmer en veiliger transport. PostNL en SimplyMile hebben de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij te bezorgen. Samen met verschillende overheden en andere bedrijven heeft PostNL in dat kader de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek ondertekend. SimplyMile en PostNL werken sinds 2017 samen en verzorgen al uitstootvrij zakelijk goederenvervoer in Amsterdam, Groningen, Nijmegen en nu ook in Den Haag. PostNL streeft ernaar om in 2030 in de Benelux de laatste kilometer uitstootvrij af te leggen met als tussenstap uitstootvrije bezorging in 25 binnensteden in 2025.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer