Standairco voor alle trucks eis bij CAO-onderhandelingen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Standairco voor alle trucks eis bij CAO-onderhandelingen

Een verplichte standairco voor alle trucks is een van de eisen die CNV Vakmensen op tafel legt bij de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer. Dat meldde de Telegraaf eind vorige week.

Met de extreme temperaturen van vorige week laaide ook meteen de discussie over de standairco’s weer op, al is het maar enkele weken per jaar echt te heet om in de cabine te slapen. In de Telegraaf wijst CNV echter op onderzoek dat uitwijst dat een te hoge cabinetemperatuur leidt tot meer ongevallen. Bij een temperatuur van 32 graden verdubbelt de kans op ongevallen ten opzichte van een temperatuur van 27 graden.

“Een werkgever moet zorgen voor een comfortabele en veilige werkplek. Daar hoort ook een standairco bij”, zegt bestuurder Tjitze van Rijssel. “Zonder standairco wordt het snikheet in zo’n stilstaande vrachtwagen, daar rust je niet van uit. Veel chauffeurs laten dan maar gewoon de motor draaien, maar dat is natuurlijk ook geen comfortabele en duurzame oplossing.” CNV wil uiteindelijk toe naar een Europees verbod op slapen in de cabine zonder standairco en standkachel. “Maar om zoiets in Europees verband te regelen kost heel veel tijd. Daarom willen we beginnen met een cao-afspraak en een wettelijk verbod in Nederland”, aldus Van Rijssel.

Afgelopen week startte CNV Vakmensen een enquête onder chauffeurs om meningen te peilen over werken in de extreme hitte. Deelnemenden maken daarbij kans op een gratis standairco.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer