Ga naar hoofdinhoud

TLN: “Eenduidige regelgeving rond weekendrust”

Het verbod en verscherpte toezicht op het genieten van de weekendrust in de truckcabine in landen om ons heen leidt er toe dat vrachtwagenchauffeurs naar ons land kijken om het weekend door te brengen. “Er moet eenduidige regelgeving over de weekendrust en rij- en rusttijden komen, in heel Europa. Nu ontstaat er een lappendeken aan regels”, zei TLN-voorzitter Arthur van Dijk dinsdagmorgen op BNR Nieuwsradio.

arthur_van_dijk TLNBinnenkort gaat ook Duitsland het ‘cabinekamperen’ in het weekend verbieden. Het gevaar bestaat dat chauffeurs, net zoals ze dat vanuit België in Zeeuws-Vlaanderen doen, de grens oversteken en op parkeerplaatsen in Nederland gaan bivakkeren. “Het laatste wat we willen is dat Nederland daar dan weer actie tegen gaat nemen.”

Van Dijk pleit voor een eenduidige regelgeving over rij- en rusttijden. “Die rij- en rusttijden regelgeving is zo ingewikkeld, je moet bijna hogere wiskunde gestudeerd hebben om het te kunnen begrijpen”, zegt hij. Net zo belangrijk zijn goede voorzieningen. “Je kan van chauffeurs niet verwachten dat ze elders de weekendrust doorbrengen en hun truck met soms kostbare lading op een onbewaakte parkeerplaats achterlaten. Dat is vragen om ladingdiefstal. De vraag is: wie gaat er zorgen voor goed verzorgde, bewaakte truckparkings? De chauffeur wil de auto niet alleen laten en dat levert veel stress op en soms, zoals in Frankrijk, draconische boetes. Er moet iets gebeuren.”

 

Eén reactie op “TLN: “Eenduidige regelgeving rond weekendrust”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer