Ga naar hoofdinhoud

TLN: ‘Geen absoluut verbod op weekendrust in cabine’

Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) stemt in met een uniforme handhaving en een realistisch sanctiebeleid als het gaat om het niet genieten van de verplichte 45 uur wekelijkse rust van vrachtwagenchauffeurs, maar wil ook weer niet een te strikte regel rond het doorbrengen van het weekend in de cabine. “Het verbod mag niet verder gaan dan noodzakelijk om onwenselijke effecten tegen te gaan.”

Roemenen ParkeerplaatsTLN is het eens met onder meer CNV dat het onwenselijk is dat chauffeurs lang, soms maandenlang onderweg zijn en is dan ook voor een uniforme handhaving binnen de EU. TLN is van mening dat het verbod niet verder moet gaan dan noodzakelijk om de onwenselijke effecten tegen te gaan. “Binnen de huidige wetgeving moet het mogelijk zijn om minimaal één keer de normale wekelijkse rust per 3 weken in de cabine door te brengen. Op deze wijze wordt enerzijds met behoud van flexibiliteit de rij- en rusttijden gerespecteerd en anderzijds wordt voorkomen dat er te lange perioden achter elkaar in de cabine wordt doorgebracht”, aldus de branche-organisatie op haar website.

In Nederland is het doorbrengen van een normale wekelijkse rust in de cabine al sinds mei 2014 verboden, Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer (ATBv), artikel 2.5:1, lid 2. De boete is gesteld op 1500 euro, te betalen door de werkgever. Klaarblijkelijk wordt deze regel niet afdoende gehandhaafd, want de parkeerplaatsen staan op diverse plaatsen in Nederland in het weekend barstensvol met ‘cabinekampeerders’.

2 reacties op “TLN: ‘Geen absoluut verbod op weekendrust in cabine’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer