Ga naar hoofdinhoud

TLN: Prijzen nog lang niet op niveau van voor crisis

De gisteren gepubliceerde cijfers uit de driemaandelijkse ‘Transport Market Monitor’ van Cap Gemini en Transporeon heven volgens TLN een te gunstig beeld. De prijzen zijn juist gedaald.

snelwegUit de Monitor kwam naar voren dat de vervoerstarieven op de Europese vrachtmarkten het tweede kwartaal 2010 omhoog zijn geschoten. De prijzen zouden op veel markten eindelijk weer op het niveau van voor de crisis liggen. Uit de recentelijk gepresenteerde Conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) komt echter een geheel ander beeld naar voren. TLN is van mening dat de ‘Transport Market Monitor’ een vertekend beeld geeft en conclusies voor heel Europa projecteert op de situatie in Nederland.
Prijzen gedaald
Uit de TLN-Conjunctuurenquête komt naar voren dat er sprake is van broos economisch herstel. De bedrijvigheid neemt wel toe, maar zeer zorgwekkend is echter dat een overgroot gedeelte van de transporteurs aangeeft dat vrachtprijzen nog op een zeer laag niveau liggen. De resultaten uit ‘de Transport Market Monitor’ staan dan ook lijnrecht tegenover de laatste resultaten van het onderzoek onder ruim 1500 Nederlandse transporteurs. Zo blijkt uit de laatste TLN conjunctuurenquête dat het vrachtprijsniveau in het 2e kwartaal 2010 ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2009 zijn gedaald. Maar liefst 19% van alle transportondernemers rekende in het 2e kwartaal met lagere tarieven tegen 22% dat met hogere tarieven rekende. Het merendeel (59%) rekende nog met dezelfde tarieven van een jaar geleden. De uitkomsten uit de TLN-Conjunctuurenquête worden in dit geval nog eens bevestigd door de CBS statistieken. De prijzen voor het goederenvervoer over de weg zijn volgens het CBS in het 2e kwartaal 2010 met 0,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009.  Het is niet voor het eerst dat de ‘Transport Market Monitor’ conclusies voor de Nederlandse markt trekt op basis van onderzoek in heel Europa. Hiermee wordt naar de mening van TLN de feiten geen goed gedaan. Tot zover een pesemededeling van TLN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer